Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Treba se boriti za svaki megavat zemlje, da bi snabdevanje sa strujom bilo na nivou građana zemlje

10 decembra, 2018

 

Obilić, 7. decembar 2018

„Moj zahtev za direktora i ostale kolege je da se pusti u proizvodnju svaki mogući blok i treba se boriti za svaki megavat zemlje“, rekao je premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, tokom posete koju je danas izvršio energetskoj korporaciji Kosova, gde ga je primio generalni direktor KEK-a, Njazi Thači i njegovi saradnici.

U početku je, premijer Haradinaj posetio termocentralu „Kosovo A“, gde se upoznao sa opštom situacijom u KEK-u i proizvodnjom energije.

Zatim je premijer Haradinaj posetio termocentralu „Kosovo B“, gde je održao radni sastanak sa izvršnim direktorom KEK-a.

Nakon posete, premijer Haradinaj je pred prisutnm medijima rekao da je svrha njegovog dolaska u KEK, da izbliza vidi kako stoji stvar sa blokovima, koliko su u funkciji, koliko je u remontu, koji je tempo puštanja u proizvodnji ostalih blokova.

„Obavešten sam da se i na “ Kosovu A “ očekuje da se uskoro pusti jedan blok, veruje se da će to biti u ponedeljak, ali i u “ Kosovu B „, se očekuje da se pusti sledeći blok u proizvodnju“, rekao je premijer Haradinaj, rekavši da su trenutno u proizvodnji oko 530 megavata za potrošaće, što znači da se oko 400 ostalih megavata treba obezbediti iz uvoza.
Govoreći o uvozu energije, premijer Haradinaj je rekao da uvoz ima dva zla, zlo je što je uvoz, dakle to je roba koja nije proizvedena na Kosovu i remeti trgovinski bilans i izaziva posledice za nas kao Kosovo, a i sada zimi je uvoz energije veoma skup.

Premijer Haradinaj je rekao da je obećano da će se od 15. decembra proizvoditi oko 800 megavata od strane KEK-a, u isto vreme premijer je rekao, da se treba biti oprezan da i tokom ove zime preživi proizvodnja.

Premijer Haradinaj je govorio i o KEDS-u, rekavši da je to kompanija Kosova, ali je investitor stranac i došao je da posluje ovde, da zaradi svoj novac, ali ima obaveze prema potrošaću i prema nama, a s’ druge strane, premijer Haradinaj je rekao da je KEK lokalna kompanija i treba da bude dežurna da bi bilo struje.

Na kraju svog govora, premijer Haradinaj je procenio da tokom ove zime ne bi trebalo da budu neuspešni, rekavši da je i prošla godina bila veliki izazov, nije bilo uglja i bageri nisu bili u funkciji, na sreću sada nemamo tu situaciju. Generalni direktor KEK-a, Njazi Thaci, je nakon što se zahvalio premijeru Haradinaju na poseti i brizi koju je pokazao prema energetskoj korporaciji Kosova, rekao da je obavestio premijera o aktivnostima koje se razvijaju u energetskoj korporaciji, u trenutnoj proizvodnji koju imaju, o problemima i planiranju, kao i o merama koje su preduzete da ovu zimu provedemo što bolje.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.