Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Testament koji su nam ostavili heroji za slobodno Kosovo, sa sopstvenim vojsku, se sprovodi

6 novembra, 2018

 

Priština, 6. novembar 2018.

„Iako je prošlo 20 godina od herojske smrti Xhelala Hajde, Selajdina Mullabazija i Hamdije, Bektesha i Nezira , ipak u mislima, osećanjima i u našim srcima, sećanje na našes inove, na ove naše drugove je sveže, ali i bol događaja je sveža „, je rekao premijer Ramush Haradinaj na spomen akademiji povodom 20. godišnjice pada heroja i palih boraca Xhelala Hajde- – Tonija, Seljajdin Mullabazija – Micija, Hamdi Hajrizija, Bektash Halitija i Nezira Imerija.
Pred brojnim učesnicima, premijer Haradinaj je govorio o specifičnosti ovog događaja, o onome što karakteriše ove narodne heroje i pale borce.

„Xhelal Hajda je bio oficir sa iskustvom, obukom i predhodnim znanjima o ratu. Njegov dolazak na Kosovo, u području Dukađina još u ranim fazama, nakon herojske bitke u Prekazima i pada legendarne porodice legendarnog komandanta Adema Jasharija, je bila podršku, snaga i poruka da će se borba naroda Kosova za slobodu ojačati, biće puno muškaraca i žena koji će se pridružiti ovoj borbi. I Selajdin Mullabazi je bio rođeni borac, sa znanjem o ratu i sa kapacitetima jednog starešine. I Bektesh , Hamdija i Nezir iako dolazi iz druge teritorije domovine, iz Vučitrna, oni potiču iz patriotske porodice, a obavezu i odgovornost da se bore do slobode su imali u osećanju, svesti, dakle bili su sami rat “ rekao je premijer Haradinaja.

Premijer Haradinaj, je rekao da je teško setiti se ovih heroja i da se ovde donese istorija Tonija i Micija, ali je naglasio da oni spadaju među najsposobnjije albanske borce svih vremena. „Nikada kada su se vodile vojne borbe, u kojoj je bilo teških zadataka, kada se tražila najveća opasnost ili žrtve pa da žrtvovanja, oni nisu nedostajali. Činjenica da su se žrtvovali zajedno sa momcima iz jednog drugog područja, govori takođe o jakom pokretu koji je imala naša borba za slobodu „, rekao je premijer Haradinaj.
Sada kada je proteklo 20 godina od tog događaja, premijer Haradinaj, je izjavio da, iakosa naporom, iako možda ima grešaka, testament koji su nam ostavili heroji se postepeno realizuje, za novo slobodno Kosovo, sa svojom vojskom, za Kosovo napora i krvi.
„Danas možemo reći: Odmarajte se mirno, Xhealal, Selajdin, Hamdi, Bektash, Nezir, jer se naš put do slobode nastavlja od živih uz najveće poštovanje prema vama „, rekao je premijer Haradinaj

Na ovoj akademiji su govor održali i predsednik parlamenta Kadri Veseli, u ime saboraca operativne zone Paštrik, Smajl Latifi, a u ime saboraca iz operativne zone Šalja, Safet Hasani. Učesnike je u ime porodice pozdravio Ermal Selajdin Mullabazija.

Prisutni na ceremoniji povodom 20. godišnjice pada heroja i palih boraca, Xhelala Hajde – Tonija, Selajdin Mullabazija – Micija, Hamdi Hajrizija, Bektash Halitija i Nezir Imerija, bili su i predsednik Hashim Thači, zamenik premijera Bedžet Pacoli, ministri, poslanici, gradonačelnici, saborci herja i palih boraca, članovi porodica i drugi predstavnici institucija.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.