Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je orijentisano ka slobodnoj ekonomiji i stvaranju povoljnog okruženja za investicije

17 Korrik, 2018

 

Priština, 17. jul 2018.

“Ekonomska sloboda Kosova je dobila pozitivnu ocenu od Heritage Founndation, tako što bolje rangirana od nekih zemalja u regionu i EU-e. To je dokaz naše orijentacije ka slobodnoj ekonomiji, uzimajući kao model najveće ekonomije u svetu kao što je ona iz SAD-a “, tako je rekao premijer Ramush Haradinaj, nakon sastanka sa predstavnicima organizacije” The Heritage Founndation “, koju vodi James Carafano, zamenik predsednika i šef Instituta nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku i Antony Kim, direktor istraživanja i autor publikacije “Indeks ekonomske slobode”.

Premijer Haradinaj je upoznao g. Carafano i g. Kim o napretku Kosova u oblasti poslovanja, o prioritetima Vlade Kosova i posvećenosti održivom ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Premijer Haradinaj je tokom ovog sastanka, naglašavajući potrebu za američkim investicijama na Kosovu, rekao da njihova ulaganja, posebno u rudarstvu i energetici, a ne samo na energiju sa ugljem, nego i na obnovljive izvore energije, kao i u drugim sektorima, će uticati na ekonomski razvoj zemlje i poboljšanje dobrobiti građana.

“Specijalna američka ekonomska zona i investicije od strane Contour Global, samo su neke od onih koje je vlada preduzela za jačanje ekonomskog partnerstva sa SAD-a i dokaz naše predanosti za stvaranje bezbednog i pogodnog okruženja za strane investitore, u ovom slučaju investitore SAD -a “, dodao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je rekao da se vlada zalaže za političku i institucionalnu stabilnost, bolje funkcionisanje pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanje infrastrukture.

The Heritage Foundation je konzervativna institucija za istraživanje i edukaciju u Vašingtonu koja izrađuje i promoviše javnu politiku zasnovanu na ekonomskim principima slobodne tržišne privrede.

Ekonomska sloboda Kosova je po prvi put procenjena u Indeksu 2016.godine. U svetskom rangiranju za 2018.godinu, Kosovo zauzima 56. mesto sa ukupno 66,6 bodova.

 

Last modified: 17 Korrik, 2018

Comments are closed.

×