Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je posvećeno u unapređenju ekonomskog partnerstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom

10 jula, 2018

London, 10. jul 2018. godine

„Kosovo i Ujedinjeno Kraljevstvo su izgradile odlične bilateralne odnose i Parlamentarna grupa prijateljstva Kosovo – Ujedinjeno Kraljevstvo je dokaz saradnje između dveju prijateljskih zemalja“, rekao je premijer Ramush Haradinaj, na sastanku sa Parlamentarnom grupom prijateljstva Kosovo – Ujedinjeno Kraljevstvo, sa članovima parlamenta, Martin Vickers, rukovodilac Grupe prijateljstva, John Grogan, ko-rukovodilac Grupe i Ian Paisely.

Premijer Haradinaj je upoznao parlamentarce o napretku Kosova, posvećenosti Vlade Kosova u ekonomskom razvoju, privlačenju stranih investitora, otvaranju novih radnih mesta i njenom evroatlantskom putu, naglašavajući da je Kosovo zainteresovano da proširi ekonomsko partnerstvo.

„Grupe dobrog prijateljstva u našim parlamentima predstavljaju dobru osnovu za negovanje naših dobrih odnosa i partnerstva sa Velikom Britanijom“, rekao je premijer Haradinaj, naglašavajući da dobra saradnja sa Vladom Kosova obezbeđuje političku stabilnost između dve zemlje.

Govoreći o slobodnom kretanju građana Kosova i tražeći podršku za liberalizaciju viza, premijer Haradinaj je rekao parlamentarcima iz Velike Britanije da će liberalizacijom viza zapadne zemlje imati više ekonomije i više razmenjivanja.

„Podrška Ujedinjenog Kraljevstva u ključnim trenucima bila je veoma važna za Kosovo, zbog toga narod i Republike Kosovo su veoma zahvalni na tome“, rekao je premijer Haradinaj, zahtevajući dalju podršku britanske države za učlanjenje Kosova u međunarodnim organizacijama i produbljivanje saradnje u ekonomskoj i političkoj sferi.

Tokom sastanka, premijer Haradinaj je govorio i o mogućnosti proširenja saradnje između britanskih preduzeća i onih kojima rukovodi albanska dijaspora u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Premijer Haradinaj je takođe rekao da su na Kosovu stvoreni preduslovi za privlačenje direktnih stranih investicija, usvojen je Zakon o strateški investicijama, stvorene su slobodne ekonomske zone sa gotovom infrastrukturom i stvorene su poreske olakšice za preduzeća. S tim u vezi, premijer Haradinaj ohrabrio je strane investitore da ulažu na Kosovu.

Članovi parlamentarne grupe prijateljstva između Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva, ocenili su napredak Kosova od proglašenja nezavisnosti, ističući da će podržati sve procese na Kosovu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.