Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Delegati 2 Jula 1990, živa istorija Kosova

3 jula, 2018

Priština , 02 juli 2018

„Velika je čast naše jedinstvo sada , za našu današnjost kao Kosovo, za naš put do ovde i za ono što dolazi. Vi ste živa istorija , istina našeg koračanja. Deklaracija od 2. jula, proglašenje naše vizije za samostalnost u to vreme bio je cenjen čin, temeljni akt od koga je sledilo potvrđivanje Kačaničkim Ustavom i stalni napori daljeg političkog i mirnog otpora, do onih ratnih da bi se stiglo do 17. februara 2008. godine „, rekao je premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj tokom sastanka sa grupom delegata koji su 2. jula 1990. usvojili Ustavnu deklaraciju.

Tim povodom premijer Haradinaj je rekao da u veoma teškim vremenima delegati Skupštine pokazali hrabrost i odlučnost za proglašenje Ustavne deklaracije, naglašavajući da su delegati tog vremena čast Kosova, oni su živa istorija.

„U čast 2. jula, Deklaracije koja je postavila temelje za dalje postupke, Kačaničkog Ustava i odluka da Kosovo bude nezavisno, imao sam čast da dočekam žive delegate, živu istoriju Kosova i razgovarati sa njima o temama koje nas preokupiraju i danas u zemlji „, rekao je premijer Haradinaj pred medijima .

Sa njihove strane, delegati od 2. jula cenili su podršku Vlade Kosova i premijera Haradinaj da uvek bude uz delegate tog vremena.

Tadašnji je predsednik Skupštine Ilaz Ramajli zahvalio se premijeru Haradinaj na ukazanoj brizi i pozivu za obeležavanje 28. godišnjice 2. jula, dana kada je usvojena Ustavna deklaracija.

„Pokazali ste posebnu brigu prema ovom sastavu i kada niste bili premijer, a ovo što ste nas pozvali danas je posebna čast za nas“, rekao je bivši predsednik Ramajli. On je rekao da su na ovom sastanku izneli neka pitanja koja su od interesa za delegate, što se tiče njihove materijalne podrške.

„Premijer je bio ljubazan što nas je obavestio o nekim ključnim pitanjima koja su u toku u Republici Kosovo, političkim pitanjima, ali i onima koji su od izuzetnog značaja za ekonomski razvoj zemlje“, rekao je Ramajli, zahvaljujući se premijeru Haradinaj na prijemu.

Premijer Haradinaj je takođe govorio o statusu delegata, rekavši da u Skupštini postoji zakonska inicijativa i da se može procesuirati na sednici kao zakon kojim bi se regulisao status poslanika iz 1990. godine, a koji će imati podršku Vlade.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.