Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Arbereši su naša očuvana vrednost koju trebamo ceniti!

22 Maj, 2018

 

Rim, 22 maj 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je tokom posete Italiji, održao poseban sastanak sa predstavnicima ovdašnjih Arbereša, u kom slučaju je visoko ocenio njihove neprekidne napore da održe i kultivišu albanski nacionalni identitet .

Premijer Haradinaj je rekao da su Italijanski Arbereši uvek bili izvor inspiracije i snage za sve Albance.

Kosovo se pridružuje porodici evropskih naroda i to još više jača naše nacionalne i duhovne veze rekao je premijer Haradinaj.

U cilju očuvanja kulture i jačanja odnosa između Kosova i Arbereša u Italiji, premijer Haradinaj je pozvao predstavnike kulturnih organizacija Arbereša da posečuju češće Kosovo.

“Za mene je značajan momenat boravak sa vama danas ovde. Vi ste vekovima očuvali identitet, jezik, albanske i hrišćanske vrednosti nasleđene još od tada. Želim da vam kažem da vas mnogo cenimo “, rekao je premijer Haradinaj u razgovoru sa italijanskim Arberešima, ali takođe i sa Kosovarima koji odavno žive u Italiji.

Premijer Haradinaj je pomenuo činjenicu da su odnosi sa Italijanskom zajednicom Arbereša veoma važni, i u tom pravcu albanci treba da ih intenziviraju, u cilju održavanja kulturnog i nacionalnog bogatstva, ali i negovanja uzajamnog prijateljstva.

Premijer Haradinaj je posetio Katoličku crkvu Arbreša Sveti Atanasije i grčki koledž gde se izbliza upoznao sa istorijskim i kulturnim vrednostima od ova dva spomenika arbreškog intelektualca Domenico Morellija.

Last modified: 22 Maj, 2018

Comments are closed.

×