Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa predstavnicima udruženja naše dijaspore u Veneciji, Italija

23 septembra, 2024

Venecija, 23. septembar 2024

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti sastao se juče sa predstavnicima udruženja naše dijaspore u Veneciji, Italija.

Tom prilikom razgovarano je o sadašnjosti i budućnosti Kosova, napretku koji je zemlja beležila u poslednje tri godine i perspektivama za dalji napredak ekonomskog razvoja i investicija, kao i socijalnog blagostanja. Razgovarano je i o našoj emigraciji kao ekonomskom i kulturnom mostu između države Kosovo i albanskog naroda sa Italijom i italijanskim narodom.

Premijer je naveo pozitivne i obećavajuće ekonomske pokazatelje, pri čemu je, između ostalog, naveo prosečan privredni rast od 6,2%, udvostručenje izvoza i stranih direktnih investicija, otvaranje i povećanje novih radnih mesta, posebno sa fokusom na zapošljavanje mladih i žena, povećanje prometa preduzeća.

On je dodao da je Vlada kroz različite ekonomske mere obezbedila da se ekonomski razvoj bez razlike prostire na sve građane, kako bi se pomoglo majkama, studentima i porodicama, ali i da se prevaziđu globalne krize sa kojima smo se suočili.

Izražavajući pažnju Vlade na dijasporu i njen veliki ekonomski doprinos zemlji kroz ulaganja na Kosovu i rad u različitim programima, premijer je takođe istakao inicijative koje je Vlada preduzela za dijasporu, kao što su Diplomatska škola za dijasporu, platforma KosovaDiplo365, projekat Prozor za investicije dijaspore i mnoge druge.

Premijer se zahvalio svim učesnicima na sastanku i toplom razgovoru. Na ovom sastanku, premijer Kurti je bio u pratnji ambasadorke Kosova u Italiji, gđe. Nite Shale i generalnog konzula u Milanu g. Diamanta Kastratija.

 

Last modified: 23 септембра, 2024

Comments are closed.