Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti sastao se sa suosnivačem i bivšim liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čanakom

16 septembra, 2024

Priština, 16.09.2024

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti zajedno sa ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem dočekao je u Prištini na radnom doručku suosnivača i bivšeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka u pratnji mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Borisa Bojovića. Na sastanku je bio i Mark Baskin, profesor i viši savetnik u Centru za humanitarni dijalog.

Na ovom sastanku razgovarano je o aktuelnim pitanjima, dešavanjima u regionu, neprestanim posledicama ruske vojne agresije u Ukrajini i opasnosti koju tamošnji rat i dalje predstavlja po bezbednost evropskog kontinenta i regiona Balkana. Milan Čanak, sin Nenada Čanaka, koji je takođe bio na ovom sastanku i nedavno se vratio iz humanitarne misije u Ukrajini, preneo je svoje iskustvo i govorio o situaciji na terenu, hrabrosti i visokom moralu ukrajinske vojske na ratištu i mobilizaciji građana za otpor. Na sastanku je bilo reči io odnosima Kosova sa Srbijom, njihovoj istoriji, aktuelnostima i perspektivi, kao io položaju srpske manjine na Kosovu.

Premijer Kurti je naglasio da je agresija Rusije na Ukrajinu jasno otkrila opasnosti koje autoritarni režimi predstavljaju po susednim zemljama, pored ljudskih prava i blagostanja domačeg stanovništva. On je istakao značaj demokratizacije društava, partijskog pluralizma, vladavine prava, zaštite i unapređenja ljudskih prava i regionalne saradnje pred ovim rizicima, pored kontinuirane podrške Ukrajini u njenoj oslobodilačkoj borbi – koju Republika Kosovo to snažno podržava svim svojim kapacitetima.

Last modified: 17 септембра, 2024

Comments are closed.