Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se susreo sa ženama iz Male Kruše na Međunarodni dan nestalih osoba

30 avgusta, 2024

Mala Kruša 30. avgust 2024

Na Međunarodni dan nestalih lica, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, susreo se sa ženama iz Male Kruše, koje je Vlada podržala merom za ekonomsko osnaživanje.

Tokom ove posete, premijer Kurti je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu i susretu sa 16 žena preduzetnica ovog sela, koje nastavljaju svoj rad na poboljšanju porodičnog blagostanja.

Premijer Kurti je ponovio da su porodice nestalih visoko među prioritetima i pod brigom Vlade Republike Kosovo.

U zajedničkoj poseti sa potpredsednicom Vlade Donikom Gervalla, zamenicom predsednika Skupštine, Sarandom Bogujevci, predsednikom Vladine komisije za nestala lica, Andinom Hotijem i Edijem Gusijom, v.d. Izvršne direktorke Agencije za ravnopravnost polova razgovarano je o dostignućima i budućim planovima ovih inicijativa za samozapošljavanje.

Vlada je izdvojila budžet od 500.000 evra za sprovođenje ove mere za porodice koje se trenutno nalaze na penzionom spisku za lica nestala tokom rata. Kancelarija premijera Republike Kosovo, preko Agencije za ravnopravnost polova , sa Vladinom komisijom za nestala lica, dodeliće subvencije u cilju osnaživanja i ekonomske nezavisnosti žena i devojak. Pravo na apliciranje imaju fizička lica, žene ili devojke koje dobijaju penziju za lica nestala tokom rata na Kosovu, ili član (žena/devojka ) iz uže porodice lica koja dobijaju penziju za lica nestala tokom rata na Kosovu, koje preduzimaju inicijative za samozapošljavanje na osnovu čega se zapošljavaju i obezbeđuju porodično blagostanje i/ili prihode za zadovoljavanje osnovnih potreba. Drugi poziv za apliciranje otvoren je do 4. septembra 2024. godine.

Last modified: 2 септембра, 2024

Comments are closed.