Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Kurtija na 216. sednici Vlade Republike Kosovo

14 avgusta, 2024


Priština, 14. avgust 2024

Poštovani zamenici premijera, ministri i zamenici ministara,

Ove nedelje ponovo se suočavamo sa veoma visokim temperaturama. Naše Ministarstvo zdravlja je sinoć, na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje, preduzelo određene mere zaštite za zdravlje građana. One uključuju:

– Preporuku za promenu radnog vremena radi izbegavanja rada u najtoplijim satima dana, od 11:00 do 16:00 časova;
– Primenu fleksibilnog radnog vremena, što podrazumeva omogućavanje radnicima da počnu raditi ranije ujutru ili da rade od kuće kada je to moguće;
– Trudnice treba pustiti sa posla u vreme najveće vrućine od 11.00 do 16.00 časova, ili raditi od kuće;
– Zabranu rada građanina obolelih od hroničnih bolesti u istom rasporedu, odnosno od 11 do 16 časova, ili ponovni rad od kuće;
– Zabranu radova u građevinskom sektoru, koji su izloženi suncu u periodu od 11:00-16:00 časova;
– Osiguranje zdravstvenih pregleda za zaposlene koji pokazuju znake toplotnog stresa i koji su bili izloženi ekstremnoj vrućini;
– U međuvremenu, poljoprivrednici, fermeri i radnici u ovim sektorima treba da planiraju svoj razvoj u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima kako bi izbegli izlaganje ekstremnim vrućinama.

Pozivam sve građane da se pridržavaju preporukama zdravstvenih ustanova i izbegavaju velike vrućine. U međuvremenu, pozivam javne institucije i privatna preduzeća da striktno sprovode ove preporuke koje su u službi zaštite zdravlja i bezbednosti radnika.

Visoke temperature takođe povećavaju rizik od požara i njihovog brzog širenja. Suočeni sa ovim, izuzetno je važno da ljudski faktor bude faktor u gašenju požara, a nikako njihov uzrok. Namerno ili nenamerno podmetanje požara, osim što su krivična dela i kažnjivo po zakonu, imaju veliki potencijal za ljudske tragedije i nemerljive ekološke posledice. U ovoj konfrontaciji, naša zemlja, naše društvo je već doživelo bolan gubitak u nedelji koju smo ostavili za sobom. Vatrogasac Sefadin Osmanaj izgubio je život na dužnosti. Naše saučešće porodici Osmanaj, je naš najglasniji apel protiv podmetanja požara i za saradnju sa institucijama zemlje u ranoj identifikaciji i hitnom reagovanju u slučaju požara u prirodi.
U vezi sa stepenom ozbiljnosti opasnosti od požara u ovim vrelim letnjim danima i međuinstitucionalnom saradnjom u upravljanju i gašenju istih, razgovarali smo juče smo na konsultativnim i koordinacionim sastanku sa komandantom KFOR-a, Ozkanom Ulutašom. Pomoć KFOR-a je veoma važna po ovom pitanju. Sa komandantom Ulutasem razgovarali smo i o otvaranju glavnog mosta preko Ibra u Mitrovici, što smatramo fer, neophodnom i korisnom za sve. Pozdravili smo preliminarne izveštaje o proceni stabilnosti mosta, odgovarajuće rezultate ovih izveštaja koje smo juče odmah podelili sa komandantom KFOR-a, generalom Ulutašom i njegovim timom, u duhu stalnih konsultacija i koordinacije koju imamo. Vlada Republike Kosovo, i ja kao premijer, duboko verujemo da su sloboda kretanja i vladavina zakona s jedne strane, kao i mir i bezbednost sa druge strane, mogući zajedno i dobri za zemlju , društvo i državu, građane i zajednice . Nastavićemo konsultacije i koordinaciju sa našim partnerima. Otvaranje mosta nije protiv nikoga, a najmanje naših partnera. Kosovo je normalna zemlja i njeni mostovi treba da budu normalni, što znači otvoreni.

U međuvremenu, danas, na 216. sednici Vlade Republike Kosovo, donećemo neke važne odluke koje imaju direktan uticaj na živote naših građana.

Iz Paketa za privredni preporod izdvojićemo 12,3 miliona evra za oblasti koje imamo prioritet, a to su zdravstvo, obrazovanje i javna preduzeća.

Za zdravstvo izdvojićemo 1,7 miliona evra za nabavku nove opreme i puštanje u rad Poliklinike u Podujevu.

Za obrazovanje ćemo izdvojiti 6,5 miliona evra da bismo upotpunili iznos potreban za subvencionisanje udžbenika i školskog materijala. Znači, i ove godine ćemo subvencionisati udžbenike za učenike škola. Naša posvećenost obezbeđivanju pravičnog i dostupnog obrazovanja za sve je nepokolebljiva.

U međuvremenu, za javna preduzeća ćemo izdvojiti 4 miliona evra namenjenih podršci Trepči, kako bi se prevazišla trenutna kriza u kojoj kompanija nije uspela da obezbedi plate od vađene rude. Čini se da ima previše radnika iznad zemlje za ono malo ruda izvađenih iz podzemlja.

Hvala Vam.

Last modified: 14 августа, 2024

Comments are closed.