Zyra e Kryeministrit

Svečana inauguracija bista heroja Rrustema Bruqija na trgu „Rrustem Bruqi“ u Isniću, Dečane

3 avgusta, 2024

Isnić, Dečani, 3. avgust 2024

Bista heroja Rustema Bruqija danas je svečano inaugurisana na trgu „Rrustem Bruqi“ u Isniću u Dečanima.

U nemogućnosti da prisustvuje, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti poslao je telegram porodici Bruqi, koje je pročitao moderator ceremonije, Shkodran Imeraj.

Ovom događaju prisustvovala je zamenica premijera i ministarka Spoljnih Poslova i Dijaspore, Donika Gervalla Schwarz.

Celo pismo premijera Kurtija:

Poštovana porodice Bruqi,
Poštovani meštani Isnića i Dečana,

Drago mi je da se mesec dana otkako je navršeno 26 godina od pada palog borca Rrustema Bruqija, njegova figura patriote je uzdignuta i fiksirana u umetničko delo u njegovom rodnom gradu u Isniću.

Savremena istorija Kosova, a posebno druga polovina 20. veka, gusta je događajima i procesima vezanim za pojedine istorijske ličnosti, u čijim biografijama možemo pročitati istoriju samog Kosova. Takav je slučaj Rrustema Bruqija, čija se biografija može čitati i kao opis kulturnog modela angažovanog intelektualca i patriote odanog svojoj zemlji i svom narodu.

Ovo govorim o Rrustemu Bruqiju, svestan njegovog života sa velikim aktivnostima, odnosno njegovog patriotskog rada od njegove rane mladosti do njegovog pada pre 26 godina. Rođen 1958. godine, kada je Rrrustem Bruqi upisao studije prava na Univerzitetu u Prištini 1978. godine, samo osam godina nakon osnivanja univerziteta, nastavak univerzitetskih studija u to vreme je takođe bio čin patriotizma.

Angažovan u prolećnim demonstracijama 1981. godine, Rrustem Bruqi se pretvorio u veoma aktivnog čoveka, koristeći sve načine i metode, legalne i ilegalne, mirne i naoružane, za organizacije i za otpor, za aktivizam, pa čak i za oslobodilački rat. Kada slušate priče Rrustemovih rođaka i prijatelja ili kada čitate o njegovom životu u biografskim tekstovima, shvatate da je život proveden sa toliko aktivnosti u Isniću i Dečanima dok je bio na Kosovu, kao i tokom četiri godine koje je proveo u Nemačkoj, nije se mogao završiti drugačije nego kako se završio. Dakle, prirodno, u junu 1998. godine, Rrustemi se vratio iz Nemačke na Kosovo, pridruživši se Oslobodilačkoj Vojsci Kosova na ratnim frontovima. I toliko prirodno, Rrustem Bruqi je pao 6. jula 1998. godine, zaključivši svoj život i rad vrhunskim činom pojedinca za slobodu, kao pali borac svog naroda i zemlje u njegovoj pravednoj borbi za oslobođenje.

Blagoslovena je porodica Bruqi i Isnić koje su ga podigle i blagosloveno je Kosovo koje je do smrti imalo za svog vojnika Rrustema Bruqija, palog borca slobode Kosova.
Slava Rrustemu Bruqiju i svim palim borcima slobode.

Last modified: 5 августа, 2024

Comments are closed.