Zyra e Kryeministrit

Otkriva se spomen ploča borca Isni Rama – Raketa

3 avgusta, 2024

Molić, Đakovica, 3. avgust 2024

Danas je u Moliću opštine Đakovica otkrivena spomen ploča borca Isni Rama-Raketa, gde je bio pozvan premijer Republike Kosovo, Albin Kurti.

U nemogućnosti da bude deo ove ceremonije, premijer Kurti prenosi pozdrav porodici Rama.

Pozdravni govor premijera Kurtija:

Poštovana porodico Isnije Rama, komandanta „Raketa“,
Gđo. Zyher Rama,
Ćerke Blerta i Burneta i sinovi Burim i Besar,
Poštovani saborci Rakete na Košarama i gde god ste doprineli,
Poštovani predstavnici vlasti i opštine,

Danas, na svoj 65. rođendan, kada se za nekoliko dana navršava 15 godina od njegove smrti, Molići je počastvovan ovim trgom i ovom spomen pločom, sa jednim od istaknutih ratnika, velikim rodoljubom, Isni Ramom, ili kako je on bio poznat komandant „Raketa“. Između rođendana i datuma smrti komandanta Rakete ima 10 dana. Ali, između ovih datuma, za 50 godina koliko je živeo, tako veliko delo i tako visok primer je inspiracija za nove generacije koliko je retkost za istoriju.

Oni koji su ga poznavali pohvalno su govorili o njemu. Svaki put kažu nove stvari, jer ima toliko toga da se kaže. U našu slavnu Vojsku Oslobođenja Kosova pridružilo se mnogo devojaka i mladića, muškaraca i žena vraćajući se iz dijaspore. Neki od njih su čak dobili i najprestižniju titulu, onu palog borca. Iz dijaspore, tačnije Rijeke, Hrvatska, Isni Rama se vraća na Kosovo sa celom porodicom.

Svi poštujemo 9. april, ne samo zato što je Dan Ustava naše Republike, već zato što je to pre svega dan kada je probijena albansko-albanska granica. Pod rukovodstvom Nasera Vlasija, prvobitno komandanta „Fitima“, a potom poznat nadimkom „Cobra“, jedinica sa ovim imenom, sastavljena od: Isni Rama „Raketa“ odavde, selo Molić, Đakovica, Qamil Jasiqi , Albert Kuqi , Fadil Maloku „Mortaja“ i Arif Maloku, sva četvorica iz Junika, Xaje Celaj „Kosova“ iz Sopota, Albanija, Arben Sejdiu iz sela Šišman , Đakovica, Beqir Gori iz Istoka i Bajram Neziri, takođe iz Molića, prestravili su Srbiju. Mnogo je dokumentarnih filmova, tekstova i intervjua vojnih starešina i vojnika Srbije koji i dalje ne mogu da veruju u efikasnost, tačnost i brzinu napada OVK na njih, predvođenih komandantom, herojem, Agimom Ramadanijem – KATANA.

Želim da podelim samo deo priče Nasera Vlasija, kada je postavio vojnike na nevidljiva mesta a sam otišao na čelu, gde je blizu njih, negde 30-40 metara bio vod srpske vojske sa 3 minobacača 82 mm. i sa drugim vodom za podršku, Isni Rama, mu je prišao i rekao, citiram: „Neću te ostaviti samog komandante, da rizikuješ sebe za nas – nikada“.

Blago nama što smo ga imali, blagoslovena porodica koja ga je podigla.

Zauvek: Hvala tebi Isni Rama, komandant „Raketa“.

Last modified: 5 августа, 2024

Comments are closed.