Zyra e Kryeministrit

Obeležen početak mađarskog predsedavanja Savetom EU

1 jula, 2024

Priština, 1 jul 2024

Zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bislimi, jutros je učestvovao na događaju koji je organizovala Ambasada Mađarske na Kosovu povodom obeležavanja preuzimanja predsedavanja u Savetu Evropske unije od strane Mađarske. Mađarsko predsedavanje Savetom EU naslediće predsedavanje Belgije i predsedavaće Savetom EU narednih šest meseci.

Zamenik premijera Bislimi je u svom govoru rekao da Mađarska predsedava Savetom EU u trenutku kada se suočavamo sa bezbednosnim, ekonomskim, socijalnim i ekološkim izazovima koji direktno utiču na život i blagostanje u Evropi. On je dodao da Vlada Kosova posebno ceni posvećenost stabilnom procesu proširenja zasnovanom na zaslugama, koji ima za cilj da ubrza članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Zamenik premijera Bislimi je podvukao da Kosovo namerava da očuva vrednosti EU, da dalje promoviše stabilno, demokratsko društvo sa naprednom zaštitom ljudskih prava i otvorenom tržišnom ekonomijom. On je dodao da je Kosovo prva zemlja koja je podnela reformsku agendu u okviru Plana rasta za period 2024-2027 i kontinuirano dokazuje svoju spremnost i stepen pripremljenosti za važne korake, kao što su dobijanje upitnika i dalje dobijanje statusa zemlje kandidata. Zamenik premijera je pozvao da se zahtev Kosova što pre reši tokom mađarskog predsedavanja.

„Naše koordinacione strukture evropskih integracija spremne su da odgovore na upitnik kvalitetno i blagovremeno“, rekao je zamenik premijera.

 

Last modified: 5 јула, 2024

Comments are closed.