Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi učestvovao je na sastancima na nivou glavnih pregovarača, u okviru procesa dijaloga u Briselu

2 jula, 2024

Brisel, 2. jul 2024

Na današnjim sastancima na nivou glavnih pregovarača, na kojima je delegaciju Kosova predvodio prvi potpredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi, diskutovano je o formalizaciji Osnovnog sporazuma, kao glavnog i prvog elementa za implementaciju po redosledu sporazuma zajedno sa Ohridskim aneksom, o Planu redosleda, implementaciji Energetskog sporazuma, o nedostatku napretka u primeni Deklaracije o nasilno nestalim licima, kao i implementaciji niza. drugi sporazumi, uključujući IBM, kao i onaj o posetama zvaničnika.

Iz diskusija, posebno u prve dve tačke, već nekoliko puta je istaknuta činjenica da Srbija odbija da prihvati Osnovni sporazum u celini i da odbija da primeni njegove delove.

Srpska strana je odbila da se uključi u razgovore o usaglašavanju plana redosleda, kao i postizanju formalizacije sporazuma, na osnovu garancija koje su tražene na prošlonedeljnom sastanku lidera. Rasprava o pitanju nestalih ponovo je razotkrila da srpska strana sabotira proces, stalno postavlja nove zahteve kako bi proces blokirala.

U međuvremenu, glavni kosovski pregovarač je naveo odugovlačenje i u primeni Energetskog sporazuma od strane Srbije.

Današnji sastanak, koji je trajao više od 6 sati, počeo je bilateralnim sastancima, a završen trilateralnim. Nastavak procesa ostaje u nastojanju da se pronađe put dalje u postizanju dogovora o formalizaciji i planu redosleda za punu implementaciju Osnovnog sporazuma koji je EU u celini proglasila pravno obavezujućim i aneksa za implementaciju, koji ka početnu tačku treba da ima formalizaciju sporazuma između strana.

 

Last modified: 3 јула, 2024

Comments are closed.