Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvuje na 26. Međunarodnom simpozijumu SYMI

30 juna, 2024


Samos, Grčka, 30. jun 2024

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti učestvuje na 26. Međunarodnom simpozijumu SYMI, održanom u Grčkoj, na kojem učestvuju progresivni političari, istaknuti akademici i lideri međunarodnih organizacija.

U svom govoru na ceremoniji otvaranja i panelu simpozijuma, on je istakao da se svet suočava sa tri globalna izazova neviđenog nivoa: klimatskim promenama, socijalnom nejednakošću i bezbednosnim pretnjama. Ističući društvenu nejednakost, on se pozvao na prošlogodišnju studiju međunarodne organizacije Oksfam prema kojoj prvih 1 odsto najbogatijih poseduje 45.6 odsto globalnog bogatstva i 59 odsto celokupne finansijske imovine u svetu. Prema istoj organizaciji, u poslednjoj deceniji, ovih 1% je steklo više od polovine sve nove globalne imovine.

“Dok 1% najbogatijih poseduje polovinu svetske imovine, plašim se da neće biti pravog mira između društava i ljudi, niti sa prirodom našeg planete”, rekao je premijer Kurti.

On je govorio o važnosti vraćanja i očuvanja smisla ali i konkretizacije velikih ideja slobode, jednakosti, demokratije i pravde io potrebi pobede na demokratskim izborima da bi se ostvarila demokratska vlast. Premijer je podvukao da tako nešto nije bilo važnije nego danas, u poslednjih 80 godina, od završetka Drugog svetskog rata.

Sa nejednakošću koja se stalno povećava, verovatnoća diktature i fašizma je takođe u porastu, rekao je on. U tom kontekstu, premijer je pozvao na veću solidarnost za bolju organizaciju, više demokratskih pobeda i duže vlade naprednjaka i socijaldemokrata, ne zaboravljajuć́i da se demokrate osećaju ugroženim ratom, dok se autokrate osećaju ugroženim mirom.

„Mir koji nam je potreban je demokratski mir, a demokratija koja nam je potrebna je socijaldemokratija“, zaključio je svoj govor premijer Kurti.

Međunarodni simpozijum SYMI osnovao je bivši premijer Grčke Jorgos Papandreu i organizuje se na godišnjem nivou. Ovogodišnje izdanje nosi naziv „Uđite u budućnost – slobodan Prometej: Ponovo zamišljena moč, za Demos mira, jednakosti i održivosti“ (eng: Step into the Future: “Prometheus Unbound: Power Re-imagined for a Demos of Peace, Equity and Sustainability”).

Poštovani cenjeni gosti, učesnici SYMI,
Dame i gospodo,

Sjajno je vratiti se u SYMI, sa takvom temom koja proganja.

Kao što znamo, Prometej simbolizuje trajnu potragu za znanjem, prosvetljenjem i prkosom tiraniji. Prometej je najpoznatiji po tome što je ukrao vatru od bogova na planini Olimp i dao je ljudima. Ova akcija je navela Zevsa, kralja bogova, da kazni Prometeja tako što ga je vezao za stenu gde bi mu orao svaki dan jeo jetru. Pošto je Prometej bio besmrtan, njegova jetra bi se regenerisala svake noći, čineći njegovu kaznu večnom. Ovo je bilo nesebično delo i herojski čin velike žrtve za dobrobit čovečanstva.

Zbog toga je veliko zadovoljstvo provesti nekoliko dana ovde na ostrvu Samos, razmišljajući i razgovarajući zajedno o tome šta bi danas trebalo da bude vatra koju grabimo da bismo podelili za jačanje ljudi, šta je jetra XXI veka koja se večno obnavlja, a šta su upravo oni lanci koje treba da prekinemo.

Dragi prijatelji,

Suočavamo se sa globalnim izazovima neviđenih razmera, verujem na tri glavna fronta: klimatske promene, društvena nejednakost i bezbednosne pretnje. Dozvolite mi da se večeras malo fokusiram samo na socijalnu nejednakost. Prošle godine, “Oxfam” je primetio da 1% najbogatijih drži 45,6% svetskog bogatstva i poseduje 59% svih globalnih finansijskih sredstava. Takođe je navedeno da je tokom poslednjih 10 godina najbogatijih 1% čovečanstva zauzelo više od polovine novog globalnog bogatstva i da će u roku od jedne decenije svet imati svog prvog bilionera. Sve dok 1% najbogatijih poseduje polovinu globalnog bogatstva, bojim se da neće biti pravog mira među društvima i ljudima, kao ni sa prirodom naše planete.

Lešek Kolakovski nas je upozoravao da negaciju levičara treba staviti na nivo praktičnog mišljenja, a ne samo na nivo moralnog protesta. Moramo da vratimo stvarni i konkretan smisao velikim idejama slobode i jednakosti, demokratije i pravde i pretvorimo ih u programe sa projektima i aktivnostima sa kojima ćemo se nadmetati i za koje ćemo se boriti. Moramo da pobedimo na demokratskim izborima da bismo dobili demokratsko upravljanje, da bismo mogli ponovo da pobedimo demokratski i podjednako nastavili da vladamo. Po mom mišljenju, to nikada nije bilo važnije nego sada, od kraja svetskih ratova, pre 80 godina.

Sa sve većom nejednakošću, povećavaju se i šanse za diktature i fašizam. To najbolje razumeju i znaju naprednjaci i socijalisti, radnički sindikati i ženski pokreti, socijaldemokrate; stoga treba da dobiju svu podršku u demokratskim izborima i drugim borbama u našem vremenu. Naravno, od sutra u Francuskoj i sledećeg četvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Povećajmo našu solidarnost kako bismo se bolje organizovali, pobeđivali više i duže vladali, ne zaboravljajući da kao što se mi demokrate osećamo ugroženo ratom, autokrate se osećaju ugrožene mirom. Mir koji nam je potreban je demokratski mir, a demokratija koja nam je potrebna je socijaldemokratija.

Hvala vam.

Last modified: 1 јула, 2024

Comments are closed.

×