Zyra e Kryeministrit

Društveni Centar “Concordia” otvoren u Đakovici

28 juna, 2024


Đakovica, 28.juni 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, tokom dana učestvovao je na svečanom otvaranju Društvenog Centra “Concordia” u naselju Ali Ibra u Đakovici, koji je potpuno renoviran i funkcionalizovan ulaganjem Ministarstva za Lokalnu Samoupravu i Ministarstva `Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija.

Premijer Kurti je svoj govor započeo citatom francuskog pisca Viktora Igoa „Otvoriti školu znači zatvoriti jedan zatvor“, dodajuć́i da je Društveni centar koji je danas otvorenje jedan od dokaza naše posvećenosti podršci zajednicama u obrazovanju i edukciji.

„Povećali smo iznos koji je ove godine izdvojen sa 200 hiljada evra na 250 hiljada evra, tako da će sa centrima poput ovog u naselju Ali Ibra deca – kao što su ova danas kod nas – imati pravu podršku za pohađanje državnih škola, proširiti znanja, razviti veštine i talente i postić́i maksimum da postanu primer u porodici, naselju, zajednici, ali i za Kosovo i šire“, rekao je premijer.

Za prisutne je pomenuo posetu Nastavnom Centru Konkordija u Prizrenu i da je tamo video doprinos zajednici. On je ocenio da je Konkordija jedinstvena na Kosovu, kao jedina organizacija koja ima licencu od Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija za obrazovne usluge, ali i od Ministarstva pravde za socijalne usluge.

Ističući podršku Vlade obrazovanju, uz glavni poziv na učenje, premijer Kurti je poručio učenicima da će imati podršku u svakoj fazi obrazovanja. U okviru toga pomenuo je 500 stipendija koje se nude u srednjim školama za učenike iz nevećinskih zajednica i još 100 stipendija koje nudimo na državnim univerzitetima.

Kao inicijativu podrške izdvojio je inicijativu „Kosovo Generation Unlimited” koja nudi plaćene prakse kao prvi korak na tržištu rada za mlade od 16 do 24 godine.
Takođe, dodao je da je Vlada vodila računa i o zapošljavanju zajednica, stvarajući pravni osnov za konkurse rezervisane za zajednice, kako bi se mogla dostić́i kvota od 10 odsto radnih mesta u centralnim institucijama.

„Pozivam vas, učenike, da učite što je više moguće, jer čitanja nikada nije previše, ali uvek može biti manjkavo. Iskoristite ove centre za učenje da napravite prve korake ka svojoj karijeri i budućem razvoju. Naša podrška vama neće izostati, a posebno ćemo uvek biti zajedno kako bismo stvorili bolje uslove za obrazovanje i vaspitanje a zatim i zapošljavanje”, rekao je premijer Kurti na kraju svog govora.

Prisutni na ovom događaju bili su ministar za upravu lokalne samouprave, Elbert Krasniqi, predsednik Opštine Đakovica, Ardian Gjini, zamenik ministra kulture, omladine i sporta, Sylejman Elshani, zamenik ministra regionalnog razvoja, Ali Tafarshiku, šef Kancelarije za vezu Rumunije u Prištini, Alin Čiokanea, Mirela Lavric, Izvršna direktorka Concordia Projekata za socijalnu podršku i drugi institucionalni predstavnici.

Govor premijera Kurtija:

Dozvolite mi da vam se najpre zahvalim na ovom toplom dočeku, ne samo zato što živimo u vreme jakog sunca, već pre svega zato što već na početku ovog skupa je bilo hleba, soli i srca.

Poštovani Elbert Krasniqi, ministar uprave i lokalne samouprave,
Poštovani g. Ardian Gjini, Gradonačelniče Opštine Đakovica,
Poštovani g. Sylejman Elshani, zamenik ministra kulture, omladine i sporta,
Poštovani g. Ali Tafarshiku, Zamenik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja,
Poštovana g-đo. Mirela Lavrić, Izvršna direktorka za socijalne projekte u organizaciji Concordia,
Časni g. AlinCiocanea, šef Kancelarije za vezu Rumunije u Prištini,
Časni g. Monsinjor Dode Gjergji, Episkop Eparhije kosovske,
Časni g. Valon Mirta, predsednik Saveta Islamske zajednice Đakovica,
Poštovani poslanici Narodne skupštine, Agon Batusha i Fridon Lala,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,

“Otvoriti jednu školu znači zatvoriti jedan zatvor” – tako kaže francuski pisac Viktor Igo. Imali smo dosta zatvora – i mene lično kao političkog zatvorenika među hiljadama, ali i u smislu da smo svi na Kosovu umorni i zabrinuti fizičkim ograničenjima, ali i onim psihičkim. Ove godine, liberalizacijom viza, prekinuli smo neke lance koji su nas geografski ograničavali, ali najdublje, najistinitije, najtrajnije oslobođenje je ono mentalno, a to dolazi samo sa proširenjem mogućnosti za obrazovanje. Vi koji ovde otvarate centar za učenje zatvarate zatvore nepismenosti da bi se mogli zatvoriti i zatvori siromaštva. I ovo je povod za mnoge zajedničke proslave.

U početku ove nedelje, tačnije 24. juna, jedna od zajednica koja živi u ovom naselju obeležila je svoj memorijalni dan. I mi danas učestvujemo na otvaranju ovog centra za učenje u Ali Ibri u Đakovici, da završimo ovu nedelju na najbolji način, otvaranjem nove kuće za obrazovanje i obuku.

Imao sam priliku da posetim Konkordijin centar za učenje u Prizrenu i tamo sam video doprinos zajednici. Konkordija je jedinstvena na Kosovu, kao jedina organizacija koja ima licencu i od Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija za obrazovne usluge, ali i od Ministarstva pravde za socijalne usluge. Zadovoljstvo je videti kako se ovakva organizacija širi u saradnji sa centralnim, lokalnim i međunarodnim partnerima, ovo pokazuje šta se može postići kada svi radimo zajedno.

Investicija za renoviranje i punu funkcionalizaciju ovog centra od strane Ministarstva lokalne uprave i Ministarstva obrazovanja je jedan od dokaza naše posvećenosti podršci zajednicama u obrazovanju i vaspitanju.

Podrška obrazovnim centrima je način na koji pokazujemo naše angažovanje kao vlade za kvalitetno obrazovanje za sve. „Povećali smo iznos koji je ove godine izdvojen sa 200 hiljada evra na 250 hiljada evra, tako da će sa centrima poput ovog u naselju Ali Ibra deca – kao što su ova danas kod nas – imati pravu podršku za pohađanje državnih škola, proširiti znanja, razviti veštine i talente i postić́i maksimum da postanu primer u porodici, naselju, zajednici, ali i za Kosovo i šire“, rekao je premijer.

Ulaganje u obrazovanje bi bilo nepotpuno bez dodatnih ulaganja i stvaranja dobrih infrastrukturnih uslova. Sećate li se da je dugi niz godina postojala ilegalna deponija smeća u ovom naselju, koja je svakodnevno ugrožavala živote stanovnika ovog naselja. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, prostorno planiranje i infrastrukturu i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave su obezbedili investiciju od 250 hiljada evra, uklonili ilegalnu deponiju otpada, postavili javnu rasvetu i asfaltirali deo ovog naselja zajedno sa opštinom Đakovica. Dakle, ovaj kraj više neće biti ostavljen po strani, jer ćemo ulagati još više, kako bi građani živeli ravnopravno i dostojanstveno.

Zajedno sa radom obrazovnih centara, takođe radimo i u drugoj oblasti uz dragoceni doprinos Concordias i njenog osoblja. Međuinstitucionalna radna grupa koju smo oformili za prijavljivanje i prevenciju ranih brakova radi na tome da svaka devojka ima priliku da se obrazuje, bez narušavanja njenih potencijala i bez rizika za njeno zdravlje i zdravlje njene dece kao rezultat ranog braka.

Bili smo s vama na zajedničkom putovanju od uličica Ali Ibre do osnovne škole, a zatim i do srednje škole i na fakultet, ako se odlučite za tako nešto – putem 500 stipendija koje nudimo u srednjim školama za studente iz nevečinskih zajednica, i putem 100 drugih stipendija koje nudimo na javnim univerzitetima za studente iz zajednica.

I ako ne putem do univerziteta, onda smo sa vama na putu do dostojanstvenog zapošljavanja. Kroz inicijativu „Kosovo Generation Unlimited“ koja nudi plaćene prakse, kao saradnju Ministarstva finansija i UNICEF-a, podržavamo prve korake na tržištu rada za mlade od 16 do 24 godine. Dakle, svako ko ide na fakultet treba da ima radno mesto, ali čak i oni koji ne izaberu fakultet treba da imaju dostojanstven posao. Takođe, za zapošljavanje zajednica, stvorili smo zakonsku osnovu i za konkurse rezervisane za zajednice, tako da se kvota od 10% radnih mesta u centralnim institucijama može dostić́i za zaposlene iz redova zajednica, kako to zahteva zakon. Sada ima i radnih mesta, i ima načina da se dođe do njih.

Verujemo u vas – osoblje Konkordije za sve što možete da doprinesete životima stanovnika naselja Ali Ibra, ali takođe verujemo u vas koji živite u ovom naselju, bilo da ste roditelji ili deca.

Ja upučujem poziv vama učenicima, učite što više. Čitanja nikada nije previše, ali uvek može biti manjkavo. Iskoristite ove centre za učenje da napravite prve korake ka svojoj karijeri i budućem razvoju. Naša podrška vama neće izostati, a posebno ćemo uvek biti zajedno da stvorimo bolje uslove za obrazovanje i obuku, a potom i zapošljavanje.

Drago nam je što ćete sada imati nove mogućnosti i nadam se da ćete ih iskoristiti što je više moguće.

Čestitamo na novom centru i hvala!

Last modified: 1 јула, 2024

Comments are closed.

×