Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je učestvovao na prijemu organizovanom povodom rođendana Njegovog Veličanstva, Kralja Charlesa III

20 juna, 2024

Priština, 20 juni 2024

Prvi zamenik premijera za Evropsku integraciju, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, sinoć je prisustvovao prijemu koji je organizovala britanska ambasada na Kosovu povodom rođendana Njegovog Veličanstva, Kralja Charlesa III.

U svom govoru, on je naveo da Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima posebno mesto u našim srcima i umovima, za stalnu podršku Kosovu.

U našem putu ka slobodi, Ujedinjeno Kraljevstvo je oduvek bio nepokolebljivi saveznik – nacija koja podržava slobodu i demokratske vrednosti, koja je stajala uz nas tokom rata i naših napora za oslobođenje, kao i u godinama obnove naše zemlje. Prošle nedelje smo dočekali bivšeg premijera Tonyja Blaira kako bismo zajedno obeležili 25 godina od oslobođenja Kosova. Veoma cenimo i nikada nećemo zaboraviti njegovu nepokolebljivu podršku tokom rata.” rekao je zamenik premijera.

Nadalje, dodao je da je Kosovo sada država koja teži članstvu u UN, EU, NATO, Savetu Evrope, i koja jača temelje demokratije i slobode, građanskih prava i vladavine prava.

“U aspiracijama i putu koji je pred nama, uvereni smo da ćemo uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva i naših zapadnih saveznika postići naše ciljeve, dok naši diplomatski odnosi, međusobne posete, saradnja i međuljudske veze jačaju iz dana u dan. Dublje povezivanje u politici, kulturi, ekonomiji, bezbednosti i mnogim drugim oblastima.” zaključio je zamenik premijera.

Vaša ekselencijo, ambasadore Džonatane Hargrivs, ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu,
Poštovani prisutni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora,
Poštovani članovi vlade i poslanici,
Cenjeni gosti,
dame i gospodo,

Čast mi je i veliko je zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim ovde večeras povodom rođendana Njegovog Veličanstva Kralja Čarlsa III i da proslavimo zajedno sa prijateljima, saveznicima i partnerima.

Ovom posebnom prilikom, prvo, u ime naše Vlade i naroda Republike Kosova, želim da Njegovom Veličanstvu Kralju i narodu Ujedinjenog Kraljevstva poželim puno zdravlja, mira i prosperiteta.
Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima posebno mesto u našim srcima i umovima, takođe i zbog toga što je podržavalo Kosovo u teškim poglavljima i izazovnim periodima i neumorno radilo za našu slobodu i nezavisnost.

U našoj potrazi za slobodom, Ujedinjeno Kraljevstvo je uvek bilo nepokolebljiv saveznik – nacija koja se zalaže za slobodu i demokratske vrednosti koja je bila uz nas tokom borbi za oslobođenje, rata i narednih godina obnove naše zemlje. Prošle nedelje primili smo bivšeg premijera Tonija Blera, da zajedno obeležimo 25 godina od oslobođenja Kosova. Veoma cenimo i nikada nećemo zaboraviti njegovu nepokolebljivu podršku tokom rata, posebno 23. marta 1999. u Donjem domu, gde je rekao, citiram:

„Moramo delovati: da spasemo hiljade nevinih muškaraca, žena i dece od humanitarne katastrofe, od smrti, varvarstva i etničkog čišćenja brutalne diktature; da sačuvamo stabilnost balkanskog regiona, gde znamo da haos može zahvatiti celu Evropu.

Danas je Kosovo zemlja koja teži članstvu u UN, EU, NATO-u, Savetu Evrope i jača temelje demokratije i slobode, građanskih prava i vladavine prava. U našim težnjama i putu koji je pred nama, uvereni smo da ćemo, uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva i naših zapadnih saveznika, ostvariti svoje ciljeve, jer naši diplomatski odnosi, bilateralne posete, saradnja i povezanost između ljudi jačaju iz dana u dan. Dublje povezivanje u politici, kulturi, ekonomiji, bezbednosti i mnogim drugim oblastima.

Dok se radujemo prosperitetnoj budućnosti, u zaključku, još jednom upućujem svoje najtoplije želje Njegovom Veličanstvu Kralju i narodu Ujedinjenog Kraljevstva. Neka naša trajna veza, prijateljstvo i saradnja nastave da napreduju i cvetaju!

Zahvaljujem!

Last modified: 24 јуна, 2024

Comments are closed.

×