Zyra e Kryeministrit

Održana je 208-a sednica Vlade Republike Kosovo

13 juna, 2024

Priština, 13 juni 2024

Vlada Republike Kosovo je održala redovnu sednicu na kojoj je:

Usvojila Zakon o upravljanju vodnim resursima. Ovim zakonom se uređuje pravni status voda, vodnog zemljišta i vodnih objekata, a i propisuju se pravila za upravljanje kvalitetom i količinom vodnih resursa, za korišćenje i distribuciju vodnih resursa, za zaštitu vodnih resursa i za zaštitu od štetnih dejstava voda.

– Odobrena je Uredba o projektu za utvrđivanje efikasnih postupaka za identifikaciju, prijavljivanje i upučivanje u slučajevima zloupotrebe, zanemarivanja i zlostavljanja dece, kao i za zaštitu dece u situaciji na ulici. Ona se bavi postupkom, odgovornostima i ulogom relevantnih institucija u borbi i sprečavanju negativnih pojava koje utiču na dobrobit dece. Uredba je šesti podzakonski akt i njegovim usvajanjem Ministarstvo pravde kompletira celokupnu infrastrukturu podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o zaštiti dece.

Dopunjena i izmenjena ranija odluka o imenovanju Upravnog odbora Kliničke i univerzitetske bolničke službe Kosova. Prema ovoj dopuni-izmeni, Dr. Naim Bardiqi, iz Ministarstva zdravlja se zamenjuje sa Dr. Besa Balidemaj, a Dr. Besim Demolli, Opšta bolnica u Uroševcu se zamenjuje sa Dr. Ismetom Ramadanijem iz Opšte bolnice u Gnjilane, na osnovu rotacije i ispunjenja pokazatelja kvaliteta zdravstvenih usluga.

– Odobrena preliminarna odluka o eksproprijaciji u javnom interesu parcela br. 1504-16 i 1504-17 i objekta bivše društvene imovine “Palata Štampe”, za potrebe Centralnog skladišta lekova i smeštaj administracije Ministarstva zdravlja. Ovom odlukom se preduzima jedan od prvih koraka da se posle mnogo decenija izgradi moderno skladište za skladištenje lekova po standardima.

Usvojena Strategija Republike Kosova za Tranzicionu Pravdu 2024-2034. Kroz nju će biti postavljen sveobuhvatan okvir za adresiranje bolne prošlosti rata na Kosovu. Ovaj dokument se, između ostalog, zasniva na fokusiranom pristupu prema žrtvama, rodnoj osetljivosti i usaglašenosti sa međunarodnim normama i standardima. Strategija ima za cilj da se bavi strašnim zločinima počinjenim od bivše Jugoslavije i Srbije tokom rata na Kosovu, kao i potrebama grupa žrtava tih zločina. Ovo je prvi put da naša zemlja usvaja takav dokument.

Odbren je Akcioni plan za 2024-2025 Strategije za migracije, kojim će se unaprediti državne politike i jasno odrediti zadaci i odgovornosti, kao i mere i aktivnosti institucija i subjekata odgovornih za upravljanje migracijama.

Usvojena je odluka da se od Predsednice Republike Kosovo zahteva da ministru odbrane da ovlaščenje za potpisivanje Sporazuma o statusu snaga (SOFA) između Republike Kosovo i Hašemitske Kraljevine Jordan. Ovaj sporazum reguliše procedure ulaska, izlaska i privremenog boravka snaga obe države na osnovu zakonodavstva dve države.

Usvojena je odluka da se od predsednice Republike Kosova traži davanje ovlašćenja ministru Finansija, Rada i Transfera za potpisivanje Sporazuma o učešću Kosova u Programu zapošljavanja i socijalne inovacije Evropskog socijalnog fonda Plus. Ovaj sporazum reguliše uslove za učešće Kosova u programima koje organizuje Evropska unija.

Usvojen je inicijativa za podnošenje zahteva za promenu statusa Republike Kosovo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije (ONF), iz pridruženog člana u punopravnog člana. Zahtev Republike Kosovo za promenu njenog statusa u ONF zasniva se na njenom političkom interesu i volji za dalji razvoj saradnje sa ONF-om, ali i sa drugim zemljama frankofonog područja, kao i na njenoj daljoj i potpunoj integraciji u međunarodnu arenu. Prošlo je već deset (10) godina od kada je Kosovo primljeno u članstvo Frankofonije (Dakar, 2014) i šest (6) godina od kada je promovisano kao pridruženi član (Erevan, 2018). Republika e Kosovës je sprovela različite aktivnosti i projekte, što pokazuje da je spremna da produbi saradnju sa UNDP-om.

Odobrena je inicijativa za zaključenje Ugovora o grantu između Republike Kosovo, koju predstavljaju Ministarstvo finansija, rada i transfera i Međunarodne asocijacije za razvoj, za projekat „Poverilački fond sa jednim jedinim donatorom za Program podsticanja i unapređenja mogućnosti za bezbednost Vode”. Ovaj projekat se odnosi na jačanje nacionalnih kapaciteta za upravljanje merama bezbednosti voda kroz katalitička ulaganja.

Za Samit Zapadnog Balkana u Prištini u organizaciji “The Economist” izdvojeno 142 hiljade evra. Ovaj događaj doprinosi povećanju međunarodnog imidža naše zemlje, naglašavajući naš napredak u različitim oblastima i stvarajući nove mogućnosti za međunarodnu saradnju i ulaganja.

Odobrena je inicijativa za zaključivanje međunarodnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Italije za saradnju u oblasti bezbednosti. U ovom sporazumu cilj nam je jačanje saradnje između dve države, sprečavanje pretnji po javnu bezbednost i borba protiv svih oblika kriminala, posebno razmenom informacija na strateškom i operativnom nivou, kao i redovnim kontaktima sa nadležnim organima.

Odobrena inicijativa za zaključivanje Međunarodnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Kraljevine Švedske za međunarodni drumski prevoz putnika i robe. Ovim sporazumom se reguliše međunarodni drumski prevoz putnika i robe između dve zemlje, kao što su bilateralni transport, tranzit i treće zemlje. Ova vrsta saradnje usmerena je na unapređenje ekonomskih odnosa, vodeći računa o zaštiti životne sredine, racionalnom korišćenju energije, povećanju bezbednosti u drumskom saobraćaju, slobodnom kretanju putnika i robe između dve zemlje.

Odobrena je inicijativa za zaključivanje Međunarodnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Finske za međunarodni drumski prevoz putnika i robe. Kroz ovaj sporazum omogućiće se pristup našim domaćim operaterima, stvarajući pogodne uslove za ulazak na evropsko tržište međunarodnog prevoza putnika i robe. Takođe se doprinosi napretku dvosmernih trgovinskih odnosa, sa ciljem povećanja ekonomske ravnoteže u trgovini robom između dve zemlje.

Usvojen je godišnji plan zvanične statistike za 2025 godinu. Ciljevi predviđeni Godišnjim planom rada za 2025 godinu potiču iz petogodišnjeg programa zvanične statistike, čija realizacija se zasniva na preliminarnoj pretpostavci boljeg korišćenja ljudskih i finansijskih resursa povećanjem organizacione i proizvodne efikasnosti.

Imenovan je Ilir Muçaj za Generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore.

Usvojena je odluku o sprovođenju od strane Republike Kosovo odluka Saveta Evropske unije o uvođenju restriktivnih mera protiv Irana.

Dopunjena je odluka Vlade br. 01/64 od 25.02.2022. “O sprovođenju odluka Saveta Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država od strane Republike Kosovo, o uvođenju sankcija protiv Rusije i Belorusije, u vezi sa situacijom u Ukrajini”.

Usvojena je odluka za sprovođenje odluka Saveta Evropske unije od strane Republike Kosovo za uspostavljanje restriktivnih mera u vezi sa teškim kršenjem i zloupotrebom ljudskih prava u Ruskoj Federaciji.

Osnovana je Urednička grupa u sastavu g. Bislim Elshani, autor, i gospodin Gent Carrabregu, istraživač, za rukovanje objavljenim radovima i neobjavljenim rukopisima prof. Ukshina Hotija.

Tri miliona evra opredeljeno za realizaciju Mere 2.2 „Podrška preduzećima za pristup finansijama“ Paketa za privredni preporod.
Svrha ove podele je da se u saradnji sa Kosovskim fondom za kreditne garancije stvori novi prozor koji će omogućiti garanciju za poslovne kredite koju otvaraju naši sunarodnici. Ovo je sa ciljem da podržimo sunarodnike koji imaju poslove u dijaspori da se vrate i investiraju u zemlju, i da kroz ovaj prozor garantuju za kredit uzet za ulaganje u zemlju.

Opredijeljeno je tri miliona eura za sprovođenje Mere 4.5 „Podrška migrantima“ Paketa za ekonomski preporod, kojom je obezbeđeno pokriće Granične policije za sunarodnike koji dolaze u Republiku Kosovo i za vreme boravka ovde. Cilj je da se zaključi sporazum između Centralne banke, Ministarstva finansija, rada i transfera, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovskog biroa bezbednosti kako bi se obezbedila pokrivenost granične policije, kako bi se omogućio lakši prelazak graničnih prelaza.

Osnovan Industrijsko-tehnološki park pod nazivom „Generalni park u opštini Glogovac. Generalni park je od izuzetnog značaja za privredni razvoj zemlje, ima površinu od 36.50 hektara i omogućava smeštaj do 50 privrednih subjekata, uglavnom proizvodno-prerađivačke delatnosti.

Last modified: 24 јуна, 2024

Comments are closed.

×