Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi dočekao je pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslava Jenču

21 juna, 2024

 

Priština, 21.06.2024

Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, doekao je pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslava Jenču.

Pomoćnik sekretara Jenča ostvaruje balkansku turneju, čija je sledeća stanica naša zemlja, gde će boraviti u dvodnevnoj poseti.

Tokom sastanka, zamenik premijera Bislimi ga je upoznao sa situacijom u zemlji i regionu, ciljevima Vlade i dostignućima u poslednje tri godine. On je istakao da zemlja napreduje i razvija se brzim tempom, uprkos preprekama sa kojima se suočavamo. Prema poslednjim podacima KAS-a, prvi kvartal ove godine zabeležio je privredni rast na nivou od 5,62%. I projekcije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda za naredne godine, kao i međunarodna rangiranja Kosova u mnogim oblastima, svedoče o napretku naše zemlje.

Zamenik premijera Bislimi je dodao da su rast BDP-a, rast zaposlenosti, vladavina prava, integracija u Evropsku uniju i članstvo u međunarodnim organizacijama suštinski ciljevi Vlade.

U nastavku se razgovaralo o procesu dijaloga, pri čemu je potpredsednik Vlade upoznao pomoćnika sekretara Jenča sa najnovijim dešavanjima, izražavajući konstruktivnost i kontinuiranu posvećenost naše strane u ovom procesu, koji se, nažalost, suočava sa destruktivnošću i nedostatkom volje i spremnosti za dalje korake i sprovođenje sporazuma druge strane.

O destruktivnom pristupu i stalnoj pretnji koju Srbija predstavlja za Kosovu, potpredsednik Vlade je podsetio da naš severni sused ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, kontinuirano izvodi velike vojne vežbe na nekoliko kilometara od granice sa našom zemljom a i avioni lovci MIG 29 lete oko granice.

Na kraju sastanka potpredsednik Vlade se zahvalio g. Jenči na razgovoru, i poželeo produktivan i plodotvoran boravlak na Kosovu

Last modified: 21 јуна, 2024

Comments are closed.

×