Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je dočekao članove Upravnog odbora EBOR-a

20 juna, 2024

Priština, 20.06.2024

Danas je održan sastanak sa članovima Upravnog odbora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBOR), koji predstavljaju zemlje članice iz Evrope, Amerike, Azije i Afrike.

Predstavnike su dočekali prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bislimi, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli.Na sastanku su učestvovali i direktor EBOR za zapadni Balkan Mateo Colangeli, kao i predstavnici Kancelarije EBOR-a na Kosovu.

U svom uvodnom govoru na ovom sastanku, zamenik premijera Bislimi je istakao uticaj EBOR-a na realizaciju razvojnih ciljeva Kosova. Takođe, naveo je neke od uspeha koje je Kosovo postiglo, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Ministar Murati je istakao ulogu EBOR-a u realizaciji projekata koji podstiću ekonomski razvoj, navodeći aktuelne projekte kao što su energetska tranzicija, infrastruktura i životna sredina. Ministar Murati je takođe istakao memorandum o razumevanju potpisan ove godine između EBOR-a i Vlade Kosova za sprovođenje strategije EBOR-a na Kosovu 2022-2027, gde su kao ciljevi ove strategije razvoj privatnog sektora, transporta i digitalizacije.

Ministarka Rizvanoli je sa svoje strane istakla da je energija zajednički prioritet obe strane i izdvojila ciljeve u ovoj oblasti, posebno u izgradnji novih kapaciteta, obezbeđujući da cene energije ostanu pristupačne. Zamenik direktora EBOR Jan Willem van den Wal Bake izrazio je u ime Upravnog odbora EBOR-a volju i spremnost za produbljivanje saradnje u budućnosti, navodeći neke od prioriteta EBOR-a za ulaganja na Kosovu.

Zamenik premijera Bislimi se zahvalio učesnicima na produktivnom razgovoru, a predstavnicima EBOR-a poželeo koristan boravak na Kosovu.

Last modified: 21 јуна, 2024

Comments are closed.