Zyra e Kryeministrit

Održan godišnji sastanak sa Švedskom

20 juna, 2024

Priština, 20 juna 2024

U zgradi Vlade Republike Kosovo održan je godišnji sastanak sa Švedskom. Delegaciju Kosova predvodio je prvi potpredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo Besnik Bislimi.

Učestvovali su i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, ministar kulture, omladine i sporta, Hajrulla Çeku, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Faton Peci, zamenik ministra administracije lokalne samouprave, Arbër Vokrri, zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Jeton Raka i drugi zvaničnici iz vladinih kabineta i civilni službenici.

S druge strane, švedsku delegaciju predvodio je ambasador Švedske na Kosovu Jonas Westerlund, a učesnici su bili i drugi visoki predstavnici švedske ambasade na Kosovu.

Na ovom sastanku razmotreni su doprinos Švedske razvoju Kosova, pregled strategije razvojne saradnje Švedske, kao i prioriteti i fokusne oblasti za period 2021-2027godine. Detaljnije je bilo reči o postojećim i mogućim budućim projektima i inicijativama od uticaja na ljudska prava, demokratiju, vladavinu prava, rodnu ravnopravnost, sveobuhvatnost, održivi razvoj i životnu sredinu, kao i ekonomski razvoj.

Zamenik premijera Bislimi se zahvalio švedskoj državi na kontinuiranoj pomoći i podršci Kosovu. „Ovakvi godišnji sastanci su prilika da produbimo naše partnerstvo, jer služe da se sagledavaju dosadašnja dostignuća, izazovi tokom realizacije projekata, kao i da se diskutuje o mogućnostima koje se ukazuju za budućnost“, rekao je potpredsednik Vlade.

On je u nastavku istakao strateški cilj povećanja uticaja različitih projekata, povezujući ih sa reformama koje sprovodimo u kontekstu procesa evropskih integracija i razvoja zemlje.

Last modified: 21 јуна, 2024

Comments are closed.

×