Zyra e Kryeministrit

Premijera Kurtija dočekali sunarodnici u Hamburgu u Nemačkoj

18 juna, 2024

Priština, 18.06.2024

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti srdačno i toplo dočekan od sunarodnika u Hamburgu u Nemačkoj.

On je u razgovoru sa njima obavestio sunarodnike o dešavanjima na Kosovu i o upravljanju. On je, između ostalog, izdvojio proces popisa stanovništva, koji je prvi put učinjen online putem e-dijaspore, o prošlonedeljnom odlukom vlade da izdvoji tri miliona evra za pokrivanje granične polise za sunarodnike koji dolaze u Republiku Kosovo i još tri miliona za garantovanje kredita za biznise koje otvoraju naši sunarodnici sa ciljem da se sunarodnici koji imaju biznise u dijaspori vrate i investiraju u zemlju i o usvajanju Zakona o izborima koji omogućava dijaspori da fizički glasaju u ambasadama i konzulatima ili internom poštom.

Premijer je pomenuo i program Ministarstva spoljnih poslova za građansku diplomatiju, kroz koji mnogi mladi profesionalci dolaze na Kosovo i svojom stručnošću i kvalifikacijama doprinose državnim institucijama.

Za suštinsku ulogu i doprinos dijaspore, juče i danas, premijer je izrazio beskrajnu zahvalnost i priznanje .

U Hamburgu, u Nemačkoj, premijera Kurtija prate ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić i zamenica ministra kulture, omladine i sporta Daulina Osmani. Tamo boravi na poziv specijalnog predstavnika Nemačke za zapadni Balkan Manuela Sarazina.

Premijer će zajedno sa specijalnim predstavnikom nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuelom Sarazinom, posetiti luku Hamburg kako bi u luci video sistem za skeniranje tereta X zracima a zatim će nastaviti do stadiona u Hamburgu u podršci reprezentacije Albanije danas u duelu sa Hrvatskom , u okviru EURO2024.

Last modified: 19 јуна, 2024

Comments are closed.

×