Zyra e Kryeministrit

Inaugurisna su ulaganja u Ginekološku kliniku u KUCK-u

18 juna, 2024

Priština , 18 jun 2024

Korenitom investicijom, koja je dostigla cifru od oko 5,5 miliona evra, danas su u Klinici za ginekologiju KUCK-a-a inuagurisana renoviranja . Ovom prilikom prisustvovali su premijer Republike Kosovo Albin Kurti, ministar zdravlja Arben Vitia, ministarka pravde Albulena Haxhiu i poslanici Skupštine Kosova.

Nakon obilaska transformisanih odeljenja ove klinike, premijer Kurti je rekao da je od milionskog iznosa investicija, preko 3 miliona evra ulaganja u infrastrukturu i opremu za vantelesnu medicinsku oplodnju, dok je oko 2,4 miliona evra za fetalnu medicinu i amniocentezu.

S druge strane, renoviranja, koja obuhvata prostor od 5000 kvadratnih metara, uključujući hodnike, sobe i ležajeve , su investicije koje utiču na poboljšanje uslova za žene i devojke, pacijentkinje.

„U jednoj prostoriji je nekada bilo 7-8 žena, dok je kupatilo bilo samo na jednom kraju hodnika, zajedničko. Sada su u svakoj sobi samo dva kreveta i svaka soba ima sanitarni čvor i kupatilo. Čistoća je maksimalna, kvalitet vazduha visok, osvetljenje prijatno i posvećenost lekara i medicinskih sestara je maksimalna“, objasnio je premijer Kurti.

Zahvalivši se svim učesnicima koji su doprineli ovoj transformaciji, on je reka da je srećan što majke porodilje i bebe sada imaju bolju ginekološku kliniku nego ikada ranije. Premijer je ponovio da finansijska podrška po prvi put od preko 55 hiljada trudnica i za preko 400 hiljada dece Kosova, predstavlja potpuni dokaz da su dobrobit majke i deteta u fokusu Vlade.

Ministar Arben Vitia izrazio je zadovoljstvo što danas počinju sa radom četiri najvažnija renovirana odeljenja u Ginekološkoj klinici. On je dodao da su sada na ovim odeljenjima postavljene i druge jedinice koje će pomoći u zdravstvenom informacionom sistemu, i biće digitalizacije redova i digitalizovanih procesa i sve to kroz izvanrednih uslova, koji će od sada imati žene u ovoj klinici. .

U Klinici za ginekologiju, premijera Kurtija su dočekali direktor KUCK-a Osman Hajdaraj, direktor ginekologije Zef Ndrejaj, direktor Kliničke univerzitetske bolničke službe Kosova, Ardian Shefkiu, i zdravstveno osoblje.

Ceo govor premijera Kurtija:

Danas sam imao posebno zadovoljstvo što ja nas sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom i ministarkom pravde Albulenom Haxhiu dočekao dr Zef Ndrejaj, koji je direktor Ginekološke klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, zajedno sa s Osmanom Hajdarijem, direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, i sa Ardianom shefkijem, doktorom Ardianom, koji je zdravstveni direktor u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Kosova i sa poslanicima Sarandom, Fitoreom , Haxhiuom i Jetom da vidimo izvanrednu investiciju , koja je radikalno transformisala ovu kliniku.

Ovde je uloženo oko 5,5 miliona evra, pri čemu je preko 3 miliona evra za medicinski potpomognutu oplodnju, dok je oko 2,4 miliona evra za fetalnu medicinu i amniocentezu.

Nekada je u jednoj prostoriji bilo 7-8 žena, dok je kupatilo bilo samo na jednom kraju hodnika, zajedničko. Sada su u svakoj sobi samo dva kreveta i svaka soba ima sanitarni čvor i kupatilo. Čistoća je maksimalna, kvalitet vazduha visok, osvetljenje prijatno i posvećenost lekara i medicinskih sestara maksimalna. Zato se zahvaljujem svima koji su radili i doprineli da se radujemo u ovom danu.

Pre desetak godina ovde je bila moja ženu koja nam je rodila ćerku, ali danas, kada uđete u bolnicu i u Ginekološku kliniku, ne možete da kažete da ste u Prištini, ako uporedite sa vremenom pre deceniju na istom mestu.

Sada je polovina ovih investicija od preko 3 miliona evra, koje sam pomenuo u medicinski potpomognutoj oplodnji, za infrastrukturu, a polovina za opremu, a u isto vreme imamo veliku sreću da buduće majke, bebe i deca uopšte, imaju bolju ginekološka klinik , kao nikada do sada, upravo u periodu kada primaju i dečje i porodiljske dodatke. Preko 55.000 porodilja dobija finansijsku podršku i preko 400.000 dece na Kosovu prvi put sa aktuelnom Vladom, što je ujedno i potpuni dokaz da majka i dete, njeno i detetovo zdravlje, dobrobit majke i deteta , u fokusu su naše Vlade.

Last modified: 18 јуна, 2024

Comments are closed.

×