Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi primio predstavnike Koordinacionog saveta udruženja porodica nestalih na Kosovu

14 juna, 2024

Priština, 14.06.2024

Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, primio je danas predstavnike Koordinacionog saveta udruženja porodica nestalih na Kosovu.

U razgovoru je zajednički pozdravljeno usvajanje rezolucije u maju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o priznanju srpskog genocida u Srebrenici i obeležavanju 11. jula kao „Međunarodnog dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici“. Rezolucija osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Istaknut je značaj internacionalizacije i genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, za šta se organizacije mogu u potpunosti osloniti na podršku Vlade, kao i neophodnost rasvetljavanja zločina, masakra i njenih strukturiranih planova za etničko čišćenje kosovskih Albanaca i izvođenje pre lice pravde odgovornih za zločine.

Republika Kosovo nastavlja svoje neprekidne institucionalne napore u ovom pravcu, ali se, nažalost, suočava sa nespremnošću, poricanjem i oklevanjem srpskih vlasti za rasvetljavanje ovh zločina. Srbija, sada međunarodno poznata kao genocidna država, mora se suočiti sa prošlošću i biti odgovorna za genocid na Kosovu.

Na ovom sastanku su učestvovali i šef Vladine komisije za nestala lica Andin Hoti i Kushtrim Gara.

 

Last modified: 18 јуна, 2024

Comments are closed.

×