Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Kurtija na 208. sednici Vlade Republike Kosovo

13 juna, 2024

Priština, 13.06.2024

Poštovani potpredsednici Vlade, ministri i zamenici ministara,
Poštovani građani,

Čestitam vam četvrt veka slobode i iz ove sale. Nije na odmet da jedni drugima još jednom čestitamo 25. godišnjicu oslobođenja naše zemlje.

Nikada nije dovoljno da izrazimo zahvalnost i poštovanje svima koji su se žrtvovali za slobodu. Slava svima koji su pali na dugom i teškom putu oslobođenja Kosova.

Večno smo zahvalni našim međunarodnim prijateljima i saveznicima. Na sednicu dolazim sa sastanka sa velikim prijateljem Kosova i istine, američkim diplomatom Vilijamom Vokerom. Ovaj izvanredan čovek je bio taj koji je digao glas na nepravdu i zverstva koja su se dešavala u našoj zemlji. Sa hrabrošću i integritetom, ambasador Voker i verifikaciona misija OEBS-a su dokumentovali i svedočili o teškim zločinima koje je Srbija počinila nad našim narodom.

Izveštaji sa terena poslužili su kao poziv na međunarodnu svest i podstakli reagovanje međunarodne zajednice. Taj angažman i to svedočenje bili su katalizatori koji su doveli do intervencije NATO-a. Rad i posvećenost ambasadora Vokera i njegovih timova bili su od suštinskog značaja za iznošenje istine na videlo i obezbeđivanje međunarodne podrške koja nam je pomogla da ostvarimo našu slobodu. Zato, posebno hvala svim tim muškarcima i ženama, članovima Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, njih oko 1400, zahvalnost svima koji su bili angažovani u ovoj misiji skoro šest meseci, od oktobra 1998. do marta 1999. godine.

Ova nedelja, a posebno jučerašnji dan, bio je kulminacija organizovanja koje smo uradili u okviru Državne agende za obeležavanje 25. godišnjice oslobođenja. To će se nastaviti i narednih dana ovog meseca. U Hasu će 15. juna svečano bit otvorene Staze slobode „Paštriku”. U Nacionalnoj galeriji Kosova 19. juna promoviše se knjiga pokojnog profesora, grafičkog dizajnera Shyqri Nimanija „Albanci i Srbi – Istina protiv neistine“. A , 21. juna, izložbu i koncert za Svetski dan muzike “Zvuci u slikama” održaće Udruženje kompozitora Kosova.

Jako svestan razmera planiranja, koordinacije i institucionalne organizacije obežavanja ove jubilarne godišnjice, želim da se zahvalim svim državnim lužbenicima i državnim institucijama na zalaganju i radu, kao i na prijemu, gostoprimvstvu i pažnji prme pozvanim gostima . koji su nam obogatili slavlje.

Jedan od njih, bivši premijer Velike Britanije, ser Toni Bler, u Skupštini naše Republike rekao je da sloboda sama po sebi nije dovoljna. Slavljenju za slobodu svi moramo uvek da vezujemo razvoj, blagostanje, disciplinu, služenje, koncenrisanu pažnju na pravdu i našu nezaustavljivu revnost za to a i više od toga.

Ekonomija naše zemlje ili bruto domaći proizvod ove godine biće pet i po puta veća nego 2000. Ne poredimo je sa 1999. kada je to bila godina povratka izbeglica posle rata, već upoređujemo to sa 2000. Posle manje od 25 godina privreda je porasla pet i po puta. Dok u odnosu na 2008. godinu kada je proglašena nezavisnost, ove godine ćemo imati skoro tri puta veći bruto domaći proizvod nego u toj godini, a u odnosu na četiri godine ranije, ove godine imamo 50 odsto veći bruto domaći proizvod. Građani su takođe slobodniji, a država nezavisnija i razvijenija nego ikada ranije. Demokratija je sve zdravija , a upravljanje sve bolje i bolje. Dakle, oslobođenje, opštenacionalno i žrtvovanje kroz generacije , proglašenje nezavisnosti su bili jako vredni toga, kako u pogledu ekonomskog rasta, tako iu smislu građanske demokratije.

Naš rad se nastavlja, mora se nastaviti. Na dnevnom redu današnjeg sastanka, među važnim odlukama, imamo jednu posebniju i važniju . Po prvi put nakon završetka rata, Republika Kosovo će imati Strategiju za tranzicionu pravdu. Narod Kosova je prošao kroz velike izazove, doživeo nemerljiv bol i patnju. Ovaj strateški dokument je još jedan korak napred u našim naporima da zalečimo rane prošlosti i izgradimo pravedniju budućnost za sve naše građane.

Usvajanje ove strategije je samo prvi korak. Njena implementacija zahteva posvećenost, saradnju i podršku svih nas. Posvećenost iskazana u izradi ove strategije, uveren sam, nastaviće se i u njenoj primeni. S toga izražavama zahvalnost na posvećenosti i doprinosu svima u procesu izrade i konsultacija: institucijama Republike, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici, proučavaocima i aktivistima ljudskih prava, prosvetnim radnicima, intelektualcima, novinarima, verskim zajednicama na Kosovu, pravnim stručnjacima , sektoru bezbjednosti, socijalnim radnicima , a pre svega žrtvama , preživelima zločina počinjenih tokom rata i porodicama svakog od nas

Hvala vam na stalnoj podršci u ovom veoma važnom procesu za sve nas.

Last modified: 14 јуна, 2024

Comments are closed.

×