Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa potpredsednicima i opštinskim službenicima za zajednice, tema razgovora “Sprečavanje ranih brakova”

7 juna, 2024

Priština, 7 jun 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je danas na sastanku sa potpredsednicima i opštinskim službenicima za zajednice, sa glavnom temom razgovora “Sprečavanje ranih brakova”. Pored predstavnika lokalnih institucija, sastanku su prisustvovali i ministarka pravde Albulena Haxhju, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, zamenik ministra kulture, omladine i sporta Sylejman Elshani i poslanik Skupštine Kosova Erxhan Galushii

Premijer Kurti je u uvodnom izlaganju istakao da je zajednički cilj svih prisutnih aktera sprečavanje ranih brakova. Ovu pojavu, koja posebno pogađa devojčice, kako je rekao premijer, prati gubitak njihovih mogućnosti obrazovanja, njihove eventualne dece, a samim tim i čitaih porodica.

„To je uglavnom skrivena pojava, ali podaci UNICEF-a i Agencije za statistiku, iz 2020. godine, pokazuju da je u starosnoj grupi od 20 do 24 godine 31% romskih , aškalijskih i egipćanskih devojaka bilo udato ispod 18 godina. To znači da su stotine devojaka, svake godine, koje imaju svoja prava i mogućnosti za svoju budućnost, ozbiljno oštećene”, objasnio je dalje.

Pored lokalnih institucija, koje kontinuirano rade sa ugroženim devojkama i njihovim porodicama, odlukom Vlade Republike Kosovo, osnovana je Međuinstitucionalna radna grupa za prijavljivanje i sprečavanje ranih brakova. Članovi ove grupe nastavljaju sa izradom jasnog i ambicioznog akcionog plana, na čemu im je čestitao premijer Kurti.

S druge strane, premijer je napomenuo da, i pored toga što postoje naselja u kojima se svaka treća devojka udaje mlada – kao dete, to nije problem u istoj meri u svakom regionu Kosova.

“Postoje opštine u kojima su devojke romske, aškalijske i egipćanske zajednice postale primer pohađanja u srednjim školama i fakultetima, uz učešće u različitim kulturnim, društvenim i javnim aktivnostima”, dodao je on, izražavajući zahvalnost aktivistkinjama zajednica na suzbijanje pojave ranih brakova.

Na kraju, ovaj sastanak je smatran važnim korakom u sprovođenju plana koji je izradila Međuinstitucionalna radna grupa i u zalaganju aktera koji su ključni za zaštitu devojčica, zaštitu sve dece.

Kompletan govor premjera Kurtija:

Hvala Elizabeth,
Poštovana gđ.Albulena Haxhiu, ministarka pravde,
Poštovani g. Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak,
Poštovani g. Erxhan Galushi, poslanik u Skupštini Republike Kosovo,
Poštovani g. Sylejman Elshani, zamenik ministra kulture, omladine i sporta,
Poštovani predstavnici centralnih i lokalnih institucija,
Poštovani članovi Međuinstitucionalne radne grupe za prijavljivanje i sprečavanje ranih brakova,
Poštovani međunarodni partneri,
Dame i gospodo,
Poštovani prisutni,

Okupljanje toliko posvećenih profesionalaca za zajednički cilj znači da se cilj može postići.

Naš cilj je zajednički u odnosu na sprečavanje pojave ranih brakova. Videli smo koliko je to štetno kao pojava – za mlade devojke koje se udaju i gube mogućnosti u obrazovanju; za njihovu eventualnu decu, a time i za čitave porodice. To je uglavnom skrivena pojava, ali podaci UNICEF-a i Agencije za statistiku iz 2020 godine pokazuju da je u starosnoj grupi od 20 do 24 godine 31% Romskih , Aškalijskih i Egipćanskih devojaka bilo udato mlađih od 18 godina. To znači da su stotine devojaka, svake godine, koje imaju svoja prava i mogućnosti za svoju budućnost, ozbiljno oštećene.

Znamo da ovo nije problem u istoj meri u svakom regionu Kosova. Postoje opštine u kojima su devojke romske, aškalijske i egipćanske zajednice postale primer pohađanja srednjih škola i fakulteta, aktivacije u raznim kulturnim, društvenim i javnim aktivnostima. Ali postoje i određena naselja u kojima se svaka treća devojka uda mlada – kao dete.

Ali naravno, iu ovim naseljima, znam da postoje aktivisti zajednice koji su posvećeni borbi protiv ove pojave. Takođe, postoje opštinske institucije koje su uspele da efikasno rade sa ugroženim devojčicama i njihovim porodicama i štite prava i psihičku i fizičku bezbednost devojčica i dečaka. Imamo primere iz kojih možemo mnogo da naučimo.

Ovo je ideja o stvaranju međuinstitucionalne radne grupe za prijavljivanje i sprečavanje ranih brakova koju smo osnovali Odlukom Vlade pre šest meseci. Čestitam članovima grupe na dosadašnjem radu koji su uradili na izradi jasnog i ambicioznog akcionog plana, ali i na njihovoj posvećenosti u dosadašnjem sprovođenju plana.

Verujem da ovaj sastanak predstavlja važan korak u sprovođenju plana, i u zalaganju aktera koji su ključni za zaštitu devojčica, zaštitu sve dece.

Kako što ste informisani , danas je komemorativni skup za preminulog akademika, slikara, Rexhepa Ferrija, izuzetnog pisca i profesora koji je juče preminuo, ali uprkos mojim planovima da na današnjem skupu ostanem do kraja, moram da vas zamolim uz izvinjenje da odem.

Međutim, drago mi je da će ovde među vama biti i moji ministri, zamenik ministra, koji će nastaviti da razgovaraju i doprinose zajedno sa vama, dok će me predsedavajuća Radne grupe, moja savetnica Elizabet, informisati o zaključcima današnjih razgovora koji će se voditi ovde, o tome kako možemo najbolje da sarađujemo u korist devojčica i dečaka koji su ugroženi od ranih brakova.

Još jednom izražavam svoju zahvalnost na vašoj posvećenosti i doprinosu i želim vam plodne diskusije i dobar rad.

Zahvaljujem!

Last modified: 7 јуна, 2024

Comments are closed.

×