Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa grupom stručnjaka iz Severne Irske i Kosova koji rade na izradi modela zajedničkog obrazovanja, prema praksi Severne Irske

5 juna, 2024

Kamenica, 5 jun 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Jonathan Hargreavsom i gradonačelnikom opštine Kamenica Kadrijem Rahimajem, imao je radni ručak sa grupom stručnjaka iz Severne Irske i Kosova koji svojim radom doprinose na polju izgradnje mira kroz obrazovanje.

Profesori i istraživači Kraljičinog univerziteta u Belfastu (Queen’s University in Belfast) i predstavnici Uprave za obrazovanje Severne Irske, u saradnji sa Opštinom Kamenica, održavaju radni seminar sa školskim zajednicama ove opštine kako bi istražili potencijale saradnje odvojenih obrazovnih sistema. Na osnovu dobrih praksi obrazovnih intervencija u Severnoj Irskoj i nizu drugih zemalja sa istorijom sukoba, tim koji čine dr. Edona Maloku, prof. Joanne Hughes, prof. Toni Gallagher, prof. Ruth Leitch, dr. Gavin Duffy, g. Pol Close i g. Seamus Breadla, uz direktnu podršku gradonačelnika Kamenice, Kadrija Rahimaja, imaju za cilj da olakšavanjem ovih sesija sa nastavnicima i školskim rukovodiocima različitih zajednica u Kamenici izrađuju osnovu inicijative za intervenciju poznatu kao Zajednički model obrazovanja.

Poreklo zajedničkog obrazovanja potiče iz Severne Irske gde su nekoliko decenija isprobavani različiti obrazovni modeli koji su imali za cilj da promovišu pomirenje, podstiću međusobno razumevanje i povećaju socijalnu koheziju. Kao inicijativa koja je već integrisana u obrazovni sistem Severne Irske, zajedničko obrazovanje pruža mogućnosti interakcije deci i mladima, koji inače nemaju mogućnost interakcije, da se druže sa vršnjacima iz različitih grupa kroz redovne i svrsishodne kontakte zasnovano na plan i pogram.

Ovaj model takođe omogućava deci, mladima i nastavnicima/vaspitačima da uspostavljaju dugoročne odnose i prijateljstva koja često prelaze tradicionalne granice i da izgrade čvrste , podržavajuće i međuzavisne veze između škola koje učestvuju, njihovih porodica i njihovih zajednica u kojima im služe.

U februaru ove godine, u okviru posete Severnoj Irskoj, premijer je posetio školu Netlefield u Belfastu, kako bi izbliza i u praksi video primenu modela zajedničkog obrazovanja(Shared Edcation). Kroz ovaj model, koji se primenjuje u oko 900 škola u Severnoj Irskoj, učenici iz različitih zajednica imaju priliku da uče i komuniciraju zajedno u različitim aktivnostima koje uključuju sport, umetnost i nauku. Seminari koji se održavaju u Kamenici plod su ove posete.

Last modified: 6 јуна, 2024

Comments are closed.

×