Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio je fabriku u kojoj se proizvode dronovi Bayraktar, Baykar

3 juna, 2024

 

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, tokom boravka u Istanbulu, posetio je fabriku za proizvodnju vojnih dronova Baykar, gde su ga dočekali izvršni direktor Haluk Bayraktar ​​i direktor tehnologije Selçuk Bayraktar.

Baykar je pionirska turska kompanija u odbrambenoj i vazduhoplovnoj industriji. To je prva turska kompanija koja proizvodi bespilotne vojne letelice ili dronove, a posebno je međunarodno poznata po proizvodnji dronova Bayraktar ​​TB-2. Ova kompanija ima ukupno 4500 zaposlenih, od kojih su polovina inženjeri, a prosečna starost zaposlenih je 29 godina.

Premijer je izrazio zahvalnost čelnicima kompanije Baikar za način na koji je svaka kupovina Ministarstva odbrane Republike Kosovo tretirana sa visokim prioritetom. Tamo se upoznao sa novim tehnologijama koje ova kompanija razvija i izbliza je video prototip bespilotne borbene letelice Kizilelma.

U julu 2023. premijer Kurti je zajedno sa tadašnjim ministrom odbrane Armendom Mehajem i komandantom BSK-a general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem predstavio dronove Bayraktar ​​TB-2 kao deo naoružanja naše vojske.

U međuvremenu, u novembru iste godine, aktuelni ministar odbrane Ejup Macqedonci odlikovao je izvršnog direktora Haluka Bayraktara medaljom „Za istaknuto služenje “, koja je ujedno i najviše vojno priznanje u našoj zemlji, za volju, spremnost i saradnju sa Vladom Republike Kosovo.

Last modified: 4 јуна, 2024

Comments are closed.

×