Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na koncertu “Melodija slobode”, u sklopu komemoracija, koje se održavaju na godišnjicu oslobođenja od nacifašističke okupacije

30 maja, 2024

Priština, 30. maj 2024.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti učestvovao je sinoć́ na koncertu „Melodija slobode“, koji je u sklopu komemoracija, koje se ove godine održavaju na godišnjicu oslobođenja od nacističke okupacije, u organizaciji Ambasada Republike Albanije na Kosovu, u interpretaciji Duvačkog orkestra Oružanih snaga Republike Albanije.

U prisustvu brojnih gostiju na ovom koncertu, premijer Kurti je istakao da je fašizam, u svim svojim varijantama, veliko zlo, apsolutno zlo, koje se suprotstavljalo humanizmu i iluminizmu, koji su bili najbitniji deo evropske kulturne baštine. On je rekao da je fašistička okupacija Evrope bila test osnovnih vrednosti civilizacije kao takve.

Premijer Kurti je u svom govoru podsetio na pomoć́ albanskog naroda da skloni i zaštiti Jevreje, koji su bili proganjani u drugim zemljama i nisu ih predali okupatorima, ističući da je albanski narod u ratu pružao pomoć́ sa oružjem u rukama protiv nacifašizma.

„Albanci pali u ratu za Španiju Mujo Ulq́inaku, još 1939. godine, Albanci nestali u logorima za istrebljenje do onih koji su pali u Sandžaku i Bosni 1945. pružajući otpor nacistima, su naši pali borci, odnosno oni koji najbolje svedoče o našem opredeljenju protiv fašizma. Oni nisu zaboravljeni i uvek ih se sećamo“, rekao je on.

Premijer Kurti je rekao da je ponosan što se Kosovo svrstalo u zemlje koje pomažu ukrajinskom narodu u naporima za slobodu, od drugog fašizma, ali ipak fašizam, ruskog fašizma, koji ima mnogo veza i snažan uticaj u našem regionu, u našem susestvu.

Na kraju govora izrazio je posveć́enost Vlade, koja vodi bližim i bratskim odnosima sa Republikom Albanijom.

“Vlade i druge javne institucije naše dve zemlje imaju obavezu da što bliže sarađuju u interesu albanskog naroda i u duhu evropskih integracija”, rekao je premijer.

Kompletan govor premijera Kurti:

Uvaženi g-dine Petrit Malaj, ambasador Republike Albanije na gospodine
Poštovani poslanici Skupštine i ministari Vlade,
Poštovani g.dine Përparim Rama, predsednik Opštine Priština
Poštovani generali, oficiri i vojnici Kosova, Albanije i prijateljskih zemalja
Ambasadori i predstavnici država akreditovanih u Republici Kosovo, sa svojim diplomatskim predstavnicima,
Poštovani ljubitelji umetnosti,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,
Sestre i braćo,

Hvala vam na pozivu na koncert “Melodija slobode”, koji je u sklopu komemoracija, koje se ove godine održavaju na godišnjicu oslobođenja od naci-fašističke okupacije.

Program sadrži pesme i muzička dela sa repertoara naših umetnika i kompozitora iz drugih zemalja, da nas podseti na otvoreni svet u kome danas živimo. Ovaj otvoreni svet, bar u umetničkom i kulturnom smislu, ne bi bio moguć́ da pitanje slobode nije pobedilo fašistički i komunistički totalitarizam. Nekoliko meseci nakon što su nacisti došli na vlast u Nemačkoj, spalili su na lomači knjige i slike koje nisu odgovarale doktrini i duhu fašizma. Manje od decenije kasnije spaljivali su u pećima tela ljudi koje su prethodno ugušili u gasnim komorama. Od odbacivanja i zabrane takozvane dekadentne književnosti, umetnosti i nauke, do odbacivanja i istrebljenja takozvanih inferiornih naroda.

Dakle, fašizam je, u svim svojim varijantama, bio veliko zlo, apsolutno zlo suprotstavljeno humanizmu i iluminizmu, koji su bili najvredniji deo evropske kulturne baštine. Fašistička okupacija Evrope bila je test osnovnih vrednosti civilizacije kao takve. Mnogi muškarci i žene se nisu plašili, već́ su se na različite načine suočili sa ovom iskušenjem, bilo očuvanjem umetničkih dela, sa uverenjem da će biti neophodna kulturnom preporodu, nakon što prođe oluja fašizma. Drugi su davali sve od sebe da spasu ljude koje je fašizam proganjao. Albanski narod je ponosan što je sklonio i zaštitio Jevreje koji su bili proganjani u drugim zemljama i nisu ih predali okupatoru.

Takođe, albanski narod je pružao pomoć sa oružjem u ruci protiv nacifašizma. Albanci koji su poginuli u ratu u Španiji Mujo Ulq́inaku još 1939. godine, Albanci koji su nestali u logorima do onih koji su pali u Sandžaku i u Bosni 1945. godine protiv nacista, naši su pali borci, dakle to najbolje svedoči o našem opredeljenju protiv fašizma. Oni nisu zaboravljeni i uvek ih se seć́amo.

Neostvarenje težnji naših palih za slobodnim, mirnim i pravednim svetom ne poništava njihovu žrtvu. Činjenica da je odmah nakon pobede, naš narod okupiran, masakriran i podeljen od strane drugog tipa totalitarizma, ni najmanje ne umanjuje naš doprinos u borbi protiv nacifašizma. Naš napor kao nacije nastavljen je decenijama protiv levičarskog totalitarizma, koji je u bivšoj Jugoslaviji doživljavan kao strano nametanje i doživljavan sa toliko patnje, gubitka, bola, ali mnogi građani Albanije nisu prestali da sanjaju i deluje za slobodni svet.

U današnjoj Evropi sloboda se odnosi na ljudska prava, slobodno tržište, demokratiju i parlamentarizam, vladavinu prava i društvenu solidarnost. U institucionalnom aspektu, slobodu oličavaju i štite institucije kao što su NATO, Evropska unija, Savet Evrope i dr. Kao premijer najmlađe države u Evropi, slobodne, suverene i demokratske države, priznate od demokratskih zemalja sveta, ponosan sam što je Kosovo primljeno kao pridruženi član u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, na pragu članstva u Savet Evrope i podneo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Mi koračamo pravim putem, iako možda nije kratak. Takođe sam ponosan što se Kosovo svrstalo u zemlje, koje pomažu ukrajinskom narodu u naporima za slobodu, od drugog fašizma, ali ipak fašizma, od ruskog fašizma, koji ima mnogo veza i snažan uticaj u našem regionu, u našem susedstvu.

Naši pretci živeli su za vreme fašizma Musolinija, Hitlera i Franka. Mi živimo u vreme Putinovog fašizma. Antifašizam je veoma važan i mora i ponovo ć́e pobediti.

Dozvolite mi, ekselencijo ambasadore Republike Albanije, da iskoristim ovu priliku da još jednom izrazim posvećenost vlade, koju vodim ka bližim i bratskim odnosima sa Republikom Albanijom. Vlade i druge javne institucije naše dve zemlje dužne su da što bliže sarađuju u interesu albanskog naroda i u duhu evropskih integracija.

Na kraju, od srca se zahvaljujem umetnicima na predstavi i zadovoljstvu koje će nam večeras pružiti i želim vam uspeh u daljem radu!

Slava palim borcima!

Last modified: 3 јуна, 2024

Comments are closed.

×