Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je u obeležavanju Dana državnosti Republike Hrvatske

30 maja, 2024

Priština, 30. maj 2024.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti učestvovao je večeras na prijemu koji je organizovala ambasada Hrvatske povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Premijer Kurti je ovaj dan opisao kao ključni trenutak ne samo za hrvatsku državu, već i za region kome je dodata demokratska republika, posvećena vrednostima slobode, jednakosti i sa zapadnom orijentacijom ka prosperitetu i bezbednosti.

On je naveo i činjenicu da naše zemlje dele istorijski savez i da je Hrvatska više od partnera Kosova. Kako je dodao, hrvatska država pruža nesebičnu podršku i neophodnu solidarnost u našoj zajedničkoj potrazi za mirom, demokratijom i socijalnom dobrobiti uz dobrosusedske odnose u našem regionu.

„Hrvatska i njen narod su uvek pružali veliku podršku Kosovu, posebno u poslednjih 16 godina od nezavisnosti. Želim da istaknem da Republika Kosovo veoma ceni ovu podršku i ceni je kao znak bliskog prijateljstva između naša dva naroda“, rekao je premijer.

Tokom ovog značajnog događaja, premijer je istakao da put Hrvatske ka evropskim integracijama i članstvu u NATO-u 2009 godine, rame uz rame sa Albanijom, kao i njeno članstvo u Evropskoj uniji 2013 godine, predstavlja model za Republiku Kosovo, inspiracija za naše napore i našu posvećenost putu ka evroatlantskim integracijama.

Nadalje, zahvalio je hrvatskoj državi i prijateljima iz Hrvatskog sabora koji kontinuirano podržavaju dobijanje statusa pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Ceo govor premijera Kurtija:

Vaša ekselencijo, Fatmire Sejdiu, bivši predsedniče Republike Kosovo,
Vaša ekselencijo, Atifete Jahjaga, bivša predsednice Republike Kosovo,
Vaša ekselencijo, gđo Danijela Barišić, ambasadorko Republike Hrvatske,
Poštovani ministri i zamenici ministara,
Poslanici,
Uvaženi ambasadori i ostali predstavnici diplomatskog kora,
Cenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Dan državnosti Republike Hrvatske ključni je trenutak, ne samo za hrvatsku državu, već i za region kojem je dodata demokratska republika — posvećena vrednostima slobode i jednakosti, a vođena zapadnom orijentacijom ka prosperitetu i bezbednost.

Put Hrvatske ka evropskim integracijama i pristupanju NATO-u 2009. godine, rame uz rame sa Albanijom, kao i njeno članstvo u Evropskoj uniji 2013. godine, predstavlja model za Republiku Kosovo, inspiracija je za naše napore i našu posvećenost evro-atlantskim integracijama.

Naše zemlje dele istorijski savez, a Hrvatska je bila više od partnera Kosovu. Vaša zemlja pruža nesebičnu podršku i neophodnu solidarnost u našoj zajedničkoj potrazi za mirom, demokratijom i društvenim blagostanjem u kombinaciji sa dobrosusedskim odnosima u našem regionu.

Hrvatska i njen narod su uvek pružali veliku podršku Kosovu, posebno u poslednjih 16 godina od nezavisnosti. Želim da istaknem da Republika Kosovo veoma ceni ovu podršku i neguje je kao znak bliskog prijateljstva između naša dva naroda. Suočavamo se sa mnogim zajedničkim izazovima. Stoga moramo nastaviti da čuvamo univerzalne demokratske vrednosti uz politički i kulturni pluralizam naših društava.

U ime Vlade Republike Kosovo, zahvaljujem se našim prijateljima iz Hrvatskog sabora, koji su nas kontinuirano podržavali u dobijanju statusa pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a. Ovo postignuće dolazi nakon višegodišnje odlične saradnje Skupštine Republike Hrvatske i Parlamentarne skupštine NATO-a.

Juče je održan koncert na kojem su se predstavili naši muzičari. Kažem naši muzičari jer je saradnja Kosova i Hrvatske na kulturnim poljima jaka što se vidi u hrvatskom gitarskom kvartetu sa Petritom Čekuom, Zoranom Dukićem, Marojem Brčićem i Tvrtkom Šarićem.

Koncert je bio najbolji primer našeg dugogodišnjeg odnosa kao država koji nastavlja da cveta sve više, svake godine. Naše dve zemlje su imale koristi od naše profesionalne saradnje od osnivanja naše prve muzičke škole u Prizrenu 40-ih godina. Siguran sam da će se ova saradnja nastaviti i razvijati u budućnosti.

Dragi prijatelji, meni su lično bili dragi hrvatski pisci, od Tina Ujevića preko Miroslava Krleže do Slavenke Drakulić; hrvatski pevači od Tereze Kesovije do Olivera Dragojevića do Dina Dvornika; muzički sastavi od Parnog valjka do Prljavog kazališta do Psihomodo popa; poznati hrvatski košarkaši, od Krešimira Ćosića do Dražena Petrovića do Tonija Kukoča; poznati fudbaleri, pre Luke Modrića, bili su Zvonimir Boban i Davor Šuker, a pre njih Ivan Gudelj i Blaž Slišković. Velimir Zajec, prestar da bih se sećao njegovog igranja, ali neka ne zna.

Sada kada iz nekog razloga izgovaram sva ova imena, sećam se da sam zaboravio Dubravku Ugrešić, Arsena Dedića, Roberta Prosinečkog, da navedem samo neka.

Osećaj dubokog poštovanja i uvažavanja Republike Hrvatske prirodno nas tera da podelimo sa hrvatskim narodom ponos i radost koju morate osećati kada kao danas obeležavate velike datume iz svoje istorije. 30. maj 1990. jedan je od onih nezaboravnih dana upisanih u modernu hrvatsku istoriju, kao temelj na kojem ste izgradili svoju uspešnu demokratiju i svoj put ka nezavisnosti.

Sretan Dan državnosti lepoj hrvatskoj zemlji i njenom miroljubivom narodu!

Svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam Dan Državnosti Republike Hrvatske. Neka živi vječno, i u miru božjem! Hvala vam.

Last modified: 3 јуна, 2024

Comments are closed.

×