Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa čelnicima kompanije pobedničkog konzorcijuma prve aukcije solarne energije, „Orllati“ će uložiti preko 70 miliona evra

30 maja, 2024

Priština, 30 maj 2024

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti, zajedno sa ministarkom ekonomije Artaneom Rizvanollijem, sastao se sa rukovodiocima pobedničkog konzorcijuma prve aukcije solarne energije, uključujući direktora „Groupe Orlati“, Avnija Orllatija, direktora kompanije „Holdigaz SA Philippe Petitpierre, direktora „Jaha Solar“ Fadil Hoxha, direktors „ZPV“ Peter Zehendner i direktora kompanije „Lindja Solar“ Luisa Helms.

Premijer Kurti im je čestitao što su izabrani za pobednike, zahvalio im se na njihovom interesovanju i spremnosti da investiraju na Kosovu i poželeo im uspeh i dobar rad u obavljanju svojih poslava. Razgovarano je o projektu i spremnosti obe strane da ga uspešno završe u optimalnom roku, ali io drugim mogućnostima ulaganja koje pruža Kosovo, a u toku su apripreme za drugu aukciju za obnovljive izvore. U ime Vlade, premijer Kurti nudi blisku saradnju i podršku tokom celog procesa.

Konzorcijum „Orllati” iz našeg dijaspore u Švajcarskoj, zajedno sa kompanijama iz Nemačke i Kosova, proglašen je pobednikom na aukciji 29. marta po ceni od 48,88 evra/MVh, skoro 35 odsto nižoj od početne plafon cene od 75 evra./MVh.
Četiri kompanije ovog konzorcijuma investiraće 70 miliona evra za izgradnju kapaciteta od 100 MV sa solarnom energijom. Potpisivanje ugovora za projekte Solarne aukcije od 100 MW biće obavljeno sutra.

Uspeh ponude konzorcijuma „Orllati“ je opipljiv primer potencijala i volje naše dijaspore da bude ključni investitor u ekonomski razvoj zemlje i njenu energetsku transformaciju.

Last modified: 31 маја, 2024

Comments are closed.

×