Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je primio i razgovarao sa članovima međuinstitucionalnog tima za promovisanje zapošljavanja pripadnika zajednica Roma, Aškalija i Egipćana

28 maja, 2024

Priština, 28 maj 2024

U zgradi Vlade, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, primio je danas članove međuinstitucionalnog tima za promovisanje zapošljavanja pripdanika zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, sa kojima je razgovarao odosadšanjme radu i rezultatima međuinstitucionalog i tima, ali i izazovima sa kojima su se suočavali na tom putu.

Međuinstitucionalni tim, formiran 2022. godine odlukom Vlade,i sastavljen od predstavnika centralnih institucija i organizacija civilnog društva, kontinuirano se angažovao za promovisanje zapošljavanja u ovim zajednicama, postižući pozitivne rezultate. U novembru prošle godine, ovaj tim je organizovao prvi godišnji Dan otvorenih vrata na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednosta za 100 mladih iz nevećinskih zajednica i obezbedio učešće 500 mladih iz ovih zajednica na Dan BSK. Cilj ovih organizacija bio je povećanje informisanosti i interesovanja nevećinskih zajednica da se prijave u institucije javne bezbednosti. Kao rezultat toga, u 59. generaciji policije koja je diplomirala u aprilu ove godine, 20% novih pripadnika bilo je iz nevećinskih zajednica, od kojih su 17 bili Egipćani, Aškalije i Romi, dok je u generaciji 2022 godine bio samo 1 policajac iz ovih zajednica. Generalno, prema podacima Agencije za zapošljavanje u 2023. godini broj tražilaca posla iz ovih zajednica koji su našli posao je povećan za 1/3 u odnosu na prethodnu 2022 godinu,

Ovaj tim se takođe bavi onima koji su napustili školu iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana. S tim u vezi, pored brojnih stipendija za studente i srednjoškolce, Ministarstvo obrazovanja , nauke, tehnologije i inovacija je 2022. i 2023. godine izdvojilo 200.000 evra za centre za nastavu za decu ovih zajednica, dok je ove godine izdvojilo 50.000 evra više.

Premijer im je čestitao na njihovim dostignućima i rezultatima i potvrdio svoju volju i posvećenost Vlade Republike Kosovo sveobuhvatnom društvenom napretku i daljem unapređenju nevećinskih zajednica kroz podršku i politiku vlade.

Last modified: 29 маја, 2024

Comments are closed.

×