Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je poželeo dobrodošlicu predstavnicima Udruženja za jugoistočnu Evropu

22 maja, 2024

 

Priština, 22. maj 2024

Predstavnici Asocijacije za jugoistočnu Evropu (Southeast Europe Associaton), sa sedištem u Minhenu, borave u našoj zemlji u studijskoj poseti, u okviru koje ih je na sastanku dočekao prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi.

U svom uvodnom izlaganju i razgovoru sa članovima ovog udruženja, zamenik premijera Bislimi ih je upoznao sa aktuelnom situacijom u zemlji i dostignućima i uspesima naše zemlje tokom poslednje tri godine vladavine.
Predstavljajući tri stuba evropskih integracija, ekonomskog razvoja i dijaloga, on je istakao da je važan cilj napredak na putu ka evropskim integracijama, gde je proces vizne liberalizacije već završen, uradili smo dalje korake u implementaciji agende evropskih reformi i postizanje evropskih standarda, što je dodatno pokrenulo aplikaciju za članstvo u decembru 2022.

Na ekonomskom razvoju naglašen je napredak koji naša zemlja poznaje i neki od makroekonomskih pokazatelja, kao što su ekonomski rast, rast zaposlenosti, povećanje izvoza i stranih direktnih investicija, kao i pažnja posvećena brizi o inkluzivnosti i ravnomernoj raspodeli kod svih građana, a posebno podrške ženama i mladima, kao glavnom centru i pokretačkoj snazi među najvažnijima u razvoju naše zemlje.

Pomenuti su i međunarodni izveštaji i indeksi koji svedoče o stepenu napretka koji je Kosovo videlo u poslednje tri godine u vladavini prava, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju, slobodama i pravima i demokratizaciji.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, zamenik premijera Bislimi je istakao da Kosovo ostaje konstruktivna i posvećena strana, ali da se proces suočava sa čestim odbijanjem druge strane da napreduje dalje u mnogim pitanjima, posebno uzastopnim kršenjima i nedostatkom sprovođenja postignutim sporazumima.
Zamenik premijera Bislimi se zahvalio učesnicima na poseti Kosovu i na razgovoru, poželevši im uspešan i plodonosan nastavak boravka u našoj zemlji.

Last modified: 22 маја, 2024

Comments are closed.

×