Zyra e Kryeministrit

206. sednica Vlade Republike Kosovo

21 maja, 2024

Priština, 20. maj 2024

Vlada Republike Kosovo je održala redovnu sednicu na kojoj je:

– Usvojila inicijativu Ministarstva Finansija, Rada i Transfera za pregovore o Sporazumu o socijalnom osiguranju između Republike Kosovo, koju predstavlja Ministarstvo Finansija, Rada i Transfera i Republike Turske, koju predstavlja Ministarstvo Rada i Socijalnog Osiguranja. Ovaj sporazum omogućava građanima obe zemlje pravo na doprinosne penzije, porodične penzije i invalidske penzije.

– Usvojila Predlog zakona o Ratifikaciji amandmana br. 2 Finansijskog sporazuma između Republike Kosovo i Evropske Unije za program IPA 2016, kojim se rok za sprovođenje godišnjeg programa IPA 2016 produžava za dve dodatne godine u cilju realizacije projekata koji su se suočili sa kašnjenjem.

– Usvojila Pravilnik o radu Vlade Republike Kosovo. U okviru ovog zakona predvideli smo i reviziju Poslovnika Vlade kako bi se obezbedila lakša komunikacija sa javnošću u okviru odlučivanja, jer naša vlast pripada građaninu, a građanin je centar pažnje i odlučivanja njene ili njegove vlade. Svrha novog pravilnika: Uređenje načina rada i postupaka odlučivanja u Vladi Republike Kosovo; Utvrđivanje pravila i procedura za pripremu planskih dokumenata, strateških dokumenata, izradu zakona od strane Vlade, njihovo praćenje, izveštavanje i komunikacija sa javnošću.

– Usvojila Izveštaj o proceni Ex-Post Prekršajnog zakona. Svrha ovog Izveštaja o ex-post proceni je da ukaže na glavne izazove u oblasti prekršaja, uključujući i izazove organa i institucija u pravnom, institucionalnom i funkcionalnom smislu, sa posebnim akcentom na vršenje analize u vezi sa primenom i usaglašavanjem ovog zakona sa drugim važećim zakonima.

– Ministarstvu Regionalnog Razvoja odvojila 2.870.000,00 €, odnosno „Program regionalnog razvoja“, za podršku 25 kapitalnih projekata u 25 opština u skladu sa Ugovorima i aneksima Memoranduma o razumevanju za kapitalne projekte koje je potpisao ministar Ministarstva Regionalnog Razvoja i gradonačelnici opština.

– Izdvojila 300.000,00 € Ministarstvu za Zajednice i Povratak za realizaciju projekta kroz ugovore sa organizacijom Ujedinjenih Nacija.

– Izdvojila 200.000,00 € Ministarstvu Životne sredine, Prostornog planiranja i Infrastrukture za realizaciju projekta kroz ugovore sa organima Organizacije Ujedinjenih Nacija.

– Izdvojila 100.000,00 € za „The Kosovo American Education Fund“, u cilju promocije zemlje. U skoro 20 godina, Kosovsko-američki obrazovni fond (KAEF) je podržao postdiplomsko obrazovanje za preko 115 kosovskih postdiplomaca na više od 40 vodećih univerziteta u SAD.

– usvojila je prethodnu odluku za eksproprijaciju u javnom interesu nepokretnosti bivšeg centra za socijalni rad PSH „Progres“ na koju utiče realizacija Projekta: „Izgradnja Pritvorsko-popravnog doma u Prizrenu“, za potrebe Kazneno-popravne službe Kosova/Ministarstvo Pravde, KZ Dušanovo, opština Prizren.

– Usvojila rešenje za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju u javnom interesu nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koji su zahvaćeni realizacijom Projekta: Izgradnja regionalnog puta R221 Cerkolez-Rakosh, katastarske zone: Cerkolez, Rakosh, Suhogerle i Uce, opština Istok.

– Usvojila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju u javnom interesu nepokretnosti koje su zahvaćene realizacijom Projekta: Konzervacija, restauracija i izgradnja Memorijalnog kompleksa “Masakr u Rečku”, KZ Reçak, Opština Shtime.

– Dobrovoljno raspustila centralno javno preduzeće “Novo energetsko preduzeće Kosova (NKEC)” Sh.A. Osnovana je 2018. godine kao podrška projektu izgradnje nove termoelektrane. Budući da projekat nije realizovan i da su prestali razlozi za postojanje preduzeća, Vladi je preporučeno da ga ukine.

– Usvojila Izveštaj o radu javnih preduzeća za 2022. godinu.

– Usvojila Plan upravljanja slivom reke Drim, koji ima za cilj sprovođenje i postizanje održivih ciljeva vodnih resursa Kosova, kao i razvoj neophodne infrastrukture.

– Usvojila zahteve Kosovske Agencije za Privatizaciju za povraćaj sredstava prenetih u budžet Republike Kosovo, u četiri društvena preduzeća: NSH „Separacioni i gureve Gadime“,u iznosu od 4.114,05 €; NSH „Energomontimi“ u iznosu od 106.580,83 €; NSH „Çeliku“, u iznosu od 18.223,43 € i NSH„KB Baran“, u iznosu od 3.051,07 €.

– Usvojila Nacrt zakona za ratifikaciju Sporazuma o zajmu za Program javnih finansija i ekonomskog rasta između Republike Kosovo i OPEC fonda za međunarodni razvoj za program „Javne finansije Kosova i ekonomski rast.”

– Usvojila Nacrt zakona za ratifikaciju Finansijskog sporazuma za prvi Program za finansiranje razvojnih politika za fiskalnu efikasnost, konkurentnost i zeleni rast u Republici Kosovo, koju predstavlja Ministarstvo Finansija, Rada i Transfera i Udruženja Međunarodnog Razvoja.

– Imenovala ad hoc Komisiju za stručno ocjenjivanje za prijem na mesto višeg izvršnog direktora Agencije za Vanredne Situacije.

Last modified: 21 маја, 2024

Comments are closed.

×