Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na otvaranju 8. izdanja Međunarodnog Pozorišnog Festivala „Prishtina Internationaln Theatre Festival 2024”

20 maja, 2024

 

Priština, 20. maj 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na svečanom otvaranju 8. izdanja PITF-Međunarodnog pozorišnog festivala u Prištini „Burbuqe Berisha“, u Pozorištu „Faruk Begolli“ u AAB koledžu.

Pred prisutnima je rekao da PITF festival i ovo izdanje dolazi kao deo širokog razvoja umetničkih i pozorišnih kapaciteta na Kosovu.

„Vaš umetnički rad, zajedno sa primerima umrežavanja i modela saradnje, označava Kosovo kao državu koja doprinosi, a ne samo kao učesnika. Raznoliko prisustvo na vašem festivalu pokazuje da je naša Republika, kakva je bila i ostala, domaćin dobrih dela i našim prijateljima koji duboko veruju u društvene i kulturne vrednosti umetnosti i kulture kao izraza demokratije i društva, “, rekao je premijer Kurti.

Govoreći o umetnosti i politici, on je rekao da su to dve različite stvari, koje treba da budu nezavisne, ali ne mogu da se razdvoje, i da to uči i dokazuje ne samo istorija antičkog perioda, gde nalazimo obe, već cela istorija u svakom njenom periodu.

Premijer Kurti je istakao da je Vlada Republike Kosovo stvorila moćne mehanizme katalizacije i osnaživanja u smislu infrastrukture, preuzimajući zaštitu, revitalizaciju i renoviranje pozorišnih prostora na Kosovu.

On je ovom prilikom pomenuo uspešnu primenu novog Zakona o kulturi, koji je reformisao celokupno zakonodavstvo u kulturi po najvišim standardima i istraživački rad u saradnji i konsultaciji tokom dve godine, sa domaćim i međunarodnim akterima. Njihove efekte, kako je rekao, videćemo i dugoročno, gde se za pozorišta smanjuje birokratija, povećavaju mogućnosti i još više otvaraju vrata saradnje.

Na kraju govora, premijer je obećao da će Vlada Republike Kosovo nastaviti da bude bliska umetničkim inicijativama koje predstavljaju duhovnu moć Kosova, kao dostojan i kreativan doprinos na Balkanu, Evropi i šire.

U okviru sinoćne svečanosti, premijer je posetio i izložbu fotografa Artona Humollija pod nazivom „AJO“ (ONA), sa kojom je osvojio više međunarodnih nagrada.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani g. Hajrulla Çeku, ministar Kulture, Omladine i Sporta,
Poštovani profesore Zijad Mehić, direktor festivala Prishtina International Theatre Festival 2024.
Poštovani ambasadori Republike Albanije, Petrit Malaj, poznati bivši glumac iz Crne Gore, Bernard Ҫobaj,
Poštovani g. Blerim Olluri, rektor AAB-a,
Poštovani Lulzim Tafaj, osnivač AAB-a i poznati pesnik,
Poštovani predstavnici kulturnih institucija,
Poštovani umetnici i ljubitelji umetnosti, profesori, nastavnici i studenti,
Poštovani prisutni,

Hvala vam na pozivu za ovu važnu godinu za Prishtina International Theatre Festival (PITF) i pozorišnu scenu. PITF festival i ovog izdanja takođe dolazi kao deo širokog razvoja umetničkih i pozorišnih kapaciteta na Kosovu. Vaš umetnički rad, zajedno sa primerima umrežavanja i modela saradnje, označava Kosovo kao državu koja doprinosi, a ne samo kao učesnika. Raznoliko prisustvo na vašem festivalu pokazuje da je naša Republika, ostala kakva je i bila, domaćin dobrih dela i našim prijateljima koji duboko veruju u društvene i kulturne vrednosti umetnosti i kulture kao izraza demokratije i društva.

Vaš vredan doprinos je i u testiranju i jačanju realnosti „bez posledica“, što pozorište radi najbolje od svih umetnosti. Bertoldt Brecht nije voleo ogledala koja odražavaju stvarnost, već ih je, naprotiv, kalila. Na isti način, vaš rad oblikuje i kali svakodnevicu, ispituje prošlost i projektuje budućnost.

Naravno, postoji veza između politike i umetnosti, jer neki od vas su možda rekli šta radi ovde onaj ko priča upravo pre emisije. Politika i umetnost su dve različite stvari, moraju biti nezavisne, ali ne mogu biti odvojene, i tome nas uče još od antičkog perioda, kada su umetnost i politika, posebno pozorište i vlast, istog doba, dakle upravo u antikitet. A da one ne ostaju odvojene jedna od druge, uči nas ne samo istorija perioda antike, nego cela istorija u svakom njegovom periodu. Saznao sam da će prva predstava biti o bokseru Muhamedu Aliji. Ovde ponovo postoji veza između politike i boksa, možda ste osetili svi ko makar i izbliza prati politiku, a ne boks. Kao i u boksu i u politici, ljudi vrlo rano saznaju da pobeda ne zavisi samo od veštine i snage boksera, već i od protivnika, od kvaliteta bokserskih rukavica, a verujem čak i od kvaliteta prstenasti užadi povremeno. Po kojim merama te oni podržavaju da ne padneš i vrate te u ring da nastaviš bitku, naravno, do pobede.

Sada se vraćamo na scenario ovde, ono što su mi drugi napisali.

Vlada Republike Kosovo je stvorila moćne mehanizme katalizacije i osnaživanja u smislu infrastrukture, preuzimajući zaštitu, revitalizaciju i renoviranje pozorišnih prostora na Kosovu. Uspešno smo implementirali novi Zakon o kulturi, koji je reformisao celokupno zakonodavstvo u kulturi po najvišim standardima i istraživački rad u saradnji i konsultaciji tokom dve godine, sa domaćim i međunarodnim akterima. Njihove efekte videćemo i dugoročno, gde se za pozorišta smanjuje birokratija, povećavaju mogućnosti i još više otvaraju vrata saradnje. Svake godine smo podržavali nezavisnu scenu sa eksponencijalnim rastom, gde su pozorišta podržana na centralnom i lokalnom nivou posebnim paketima i konsolidovanim sistemom subvencija.

Vlada Republike Kosovo će nastaviti da bude bliska umetničkim inicijativama koje predstavljaju duhovnu moć Kosova, kao dostojan i kreativan doprinos na Balkanu, Evropi i šire.

Hvala i čestitam vam.

Last modified: 21 маја, 2024

Comments are closed.

×