Zyra e Kryeministrit

Počinje pilotiranje reformisane šeme socijalne pomoći na Kosovu

18 maja, 2024

Priština, 18.05.2024

Pilotiranje reformisane šeme socijalne pomoći na Kosovu počinje danas.

U oktobru 2023. Ministarstvo finansija, rada i transfera (MFRT) predstavilo je projekat reforme socijalne pomoći. Nakon intenzivnog rada, od danas će ugrožene porodice imati priliku da se prijave za uključivanje u novu šemu socijalne pomoći.

U događaju koji je označio početak ovog procesa, prisustvovali su premijer Republike Kosovo Albin Kurti, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i ekspert za ljudski kapital Svetske banke Mrika Aliu .

Premijer Kurti je u svom govoru naglasio da nova šema uklanja diskriminaciju koja postoji kod sadašnje šeme, ne isključujući iz šeme porodice koje više nemaju decu mlađu od 5 godina, a podstiče zapošljavanje sa druge strane kroz podsticajne mehanizme i saradnju. sa Agencijom za rad. Premijer Kurti je takođe naglasio da će pouke koje se mogu izvući iz ovog pilota takođe biti odražene u novom Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti.

Ministar Murati je sa svoje strane ponudio više detalja o projektu, smatrajući početak ovog pilot projekta fundamentalnom promenom koja se bavi diskriminacijom prisutnom u trenutnoj šemi. Kroz novu šemu obezbeđeno je testiranje siromaštva kroz obračun prihoda u poslednja tri meseca, a pilotiranje se vrši za sve porodice koje su diskriminisane u okviru aktuelnog nacrta zakona.

Dok se predstavnica Svetske banke gđa. Aliu zahvalila Vladi Kosova na kontinuiranim naporima da se dostigne ova tačka u kojoj se garantuje reforma šeme socijalne pomoći u efikasnijoj i sveobuhvatnijoj šemi, i takođe je ponovo potvrdio nastavak podrške Vlade tokom svakog koraka ove reforme.

Na konferenciji je predstavljen način popunjavanja prijave, korak po korak, koji se može obaviti onlajn, direktno od strane člana porodice ili preko nadležnog službenika Centra za socijalni rad.

Link za prijavu: https: //ekosova.rks-gov.net/518

Ceo govor premijera Kurtija:

Poštovani g. Hekuran Murati, ministar finansija, rada i transfera,
Poštovana gđo. Mrika Aliu, ekspertkinja za ljudski kapital Svetske banke,
Poštovana gđo. Elvira Berisha, stručnjakinja za komunikacije u okviru projekta reforme socijalne pomoći,
Poštovani prisutni,
Poštovani predstavnici medija i zaposleni,

Kada smo dobili vladajući mandat, obećali smo rad i pravdu. Rad koji znači ekonomski razvoj zemlje i pravda koja znači pravičan i jednak tretman pred zakonom.

Za prvo, govori nisu potrebni! Statistika povećanja broja radnih mesta, smanjenja stope nezaposlenosti, povećanja zaposlenosti žena i mladih, privrednog rasta, povećanja prometa, povećanja prihoda u budžetu, jasno oslikava uspeh naše Vlade. u vezi sa ovim.

Od 331.742 radna mesta na kraju 2019. godine, na kraju 2023. godine, odnosno za period od 4 godine, imamo 419.126 radnih mesta ili preko 87 hiljada radnih mesta više ili preko 26 odsto. Dalje, sa ekonomskog rasta od milijardu evra za tri godine tokom mandata pred našom vladom, sa našom Vladom smo otišli na ekonomski rast od milijardu evra godišnje. Od povećanja budžetskih prihoda od milijardu evra za više od 10 godina pre nas, otišli smo na naplatu budžetskih prihoda za milijardu evra više za tri godine vladavine.

Ovu novu ekonomsku realnost za zemlju potvrđuju i međunarodne finansijske institucije u svojim izveštajima, poput Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i nedavno izveštaj međunarodne agencije za kreditni rejting Fitch Ratings.

Ali naš rad za ekonomski razvoj zemlje, koji je doveo do više radnih mesta za građane Republike i više budžetskih prihoda za Kosovo, nismo ovde yaustavili.

Radili smo na preraspodeli ovih prihoda kroz različite socijalne šeme i brojne mere za građane, privredne subjekte, posebno za ugrožene grupe društva. To je zato što je naša primarna dužnost kao Vlade, a i kao što bi trebalo da bude za svaku vladu, bila da preraspodelimo naplaćeni porez od onih koji imaju više na one koji imaju manje.

Već u septembru 2021. počeli smo sa distribucijom porodiljskih i dečijih dodataka, socijalnih šema koje ne samo da obezbeđuju finansiranje osnovnih potreba novopečenih majki i dece, već i finansijsku nezavisnost žena. Do sada imamo preko 400.000 dece i preko 55.000 trudnica koje imaju koristi od ovih programa. A čak je oko 100 hiljada žena prvi put otvorilo bankovne račune.

Da bismo se izborili sa uzastopnim krizama koje su nas pogodile, izdvojili smo preko 100 miliona evra za podršku našim penzionerima i porodicama koje koriste šemu socijalne pomoći. Podelili smo preko 35.000 prehrambenih paketa i kontinuirano podržavali oko 20 narodnih kuhinja za pripremu hrane za one kojima je najpotrebnija. U okviru Programa zaštite ugroženih potrošača subvencionišemo račune za struju za preko 60.000 porodica.

Ali opet, kao Vlada, nismo stali na tome!

Naš fokus nije bio samo na uvođenju novih politika i trenutnoj preraspodeli za krize, već i na radikalnoj reformi sistema politika koji su bili loše osmišljeni, pa čak i diskriminatorni.

Šema socijalne pomoći koju smo nasledili je takva politika.
Dizajn sadašnje šeme socijalne pomoći, koji je počeo 2007. godine i od tada se nije menjao, diskriminatorski je, nepravedan i podstiče nezaposlenost i još gore, neformalno zapošljavanje.

To je diskriminatorno i nepravedno jer u trenutku kada dete u porodici koja je primala šemu socijalne pomoći navrši 5 godina, porodica je obustavljena, i je dizajn kontraproduktivne šeme jer u trenutku kada je bilo koji od članova porodice počeo da ostvaruje prihod, koliko god nizak bio, porodična korist od šeme je prekinuta, stvarajući tako podsticaje za neaktiviranje na tržištu rada i čak i za neformalno zapošljavanje.

Da bi rešili ove probleme, Ministarstvo finansija, rada i transfera je zajedno sa Svetskom bankom osmislilo novu šemu socijalne pomoći koja se zasniva na testu siromaštva, obezbeđuje punu jednakost za sve i promoviše formalno zapošljavanje, a čiji smo pilot pilot. od danas.

Ova šema koju uvodimo uklanja diskriminaciju i pogrešne podsticaje koji su ugrađeni u sadašnju šemu. Ova šema pravi procenu siromaštva za svaku porodicu i osigurava da će one porodice koje su siromašne biti podržane od strane Vlade, bez obzira na uzrast deteta.

Nova šema je takođe izgrađena na odgovarajućim podsticajima, na mehanizmima koji obezbeđuju aktivaciju korisnika šeme na tržištu rada i njihovo formalno zapošljavanje.

Dakle, od ovog trenutka svaka porodica u našoj Republici koja ima primanja manja od 100 evra po članu mesečno može da pristupi e-Kosovu i da se prijavi da postane deo pilotiranja reformisane šeme socijalne pomoći. Ovo pilotiranje će nam poslužiti i nama kao Vlada da naučimo više, kako bi se pouke koje smo naučili mogle odraziti u Nacrtu zakona o socijalnoj pomoći i zaštiti na kojem trenutno radimo.

A za detalje ove reformisane šeme socijalne pomoći, predajem reč ministru finansija, rada i transfera, Hekuranu Muratu.

 

Last modified: 18 маја, 2024

Comments are closed.