Zyra e Kryeministrit

Pokrenuta je platforma e-Opština, koja građanima olakšava pristup opštinskim uslugama

17 maja, 2024

Priština, 17. maj 2024

Danas je pokrenuta platforma e-Opština, koja će građanima olakšati pristup opštinskim javnim uslugama, preko državne platforme e-Kosova, platforme koju podržava Ministarstvo Administracije Lokalne Samouprave, kao resorno ministarstvo za opštine.

U svom uvodnom izlaganju, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, rekao je da danas pokrećemo niz novih usluga na e-Kosovu, u okviru digitalne transformacije kao ključnog pokretača za transparentnije, odgovornije i efikasnije upravljanje. „Ova transformacija omogućava bolje usluge građanima i preduzećima, počevši od javne uprave, zdravstva i obrazovanja, uključujući sve oblasti upravljanja i privrede.” dodao je premijer. On je podsetio i na uspeh državne platforme e-Kosova, koja već ima 880.000 registrovanih korisnika, a nudi preko 155 elektronskih usluga.

Ističući da usluge treba da se fokusiraju na građanina i fundamentalni princip inkluzivnosti, premijer Kurti je naglasio da će platforma koju danas pokrećemo ponuditi niz novih usluga.
„Ove usluge povećavaju interakciju između opštinskih organa i građana, čineći građanina aktivnim delom u donošenju odluka i obaveštavajući ga u realnom vremenu o aktuelnim dešavanjima u svojoj opštini“, rekao je premijer. On je takođe naglasio da će ova platforma unaprediti transparentnost i odgovornost unutar opštinskih uprava, kroz ažuriranja u realnom vremenu i pristup važnim informacijama.

Ministar Administracije Lokalne Samouprave, Elbert Krasniqi, rekao je da se kroz ovu platformu pruža mogućnost građanima da budu informisani u realnom vremenu, da imaju otvorene, dostupne podatke i da povećaju interakciju između građana i opštinskih organa.

U međuvremenu, zamenik ministra Unutrašnjih Poslova, Bardhyl Dobra izjavio je da reforma javne uprave ima za cilj unapređenje kvaliteta rada naših institucija i usluga koje pružaju građanima i privredi. „U praksi se već videlo da su reforma javne uprave i digitalizacija neodvojivi procesi“, rekao je on.

U međuvremenu, na kraju je bilo i predstavljanje šest novih usluga koje nudi platforma e-Opština, a to su: direktni prenosi sednica skupštine opštine; prijavite problem vašoj opštini; komunicirati sa opštinskim službenikom; inicirati i doprineti javnim raspravama o vašoj opštini; informacije o opštinama i bogatstvu opštinskih službenika.

Uvodni govor premijera Kurtija:

Hvala Vam, poštovani g. Muhamet Quni,
Poštovani g. Elbert Krasniqi, ministar Administracije Lokalne Samouprave,
Poštovani g. Bardhyl Dobra, zamenik ministra Unutrašnjih Poslova,
Poštovani gradonačelnici opština, potpredsednici opština, direktori i drugi predstavnici opština Republike Kosovo,
Poštovani predstavnici i radnici medija,
Dame i gospodo,
Poštovani prisutni,

Digitalna transformacija je ključni pokretač za transparentnije, odgovornije i efikasnije upravljanje. Ova transformacija omogućava bolje usluge građanima i privredi, počevši od javne uprave, zdravstva i obrazovanja, pa sve do svih oblasti vlasti i privrede.

Stoga smo kroz novu strategiju e-Uprave započeli niz reformi u razvoju digitalnog upravljanja, počevši od unapređenja digitalne infrastrukture, implementacije savremenih tehnologija, izgradnje državne arhitekture, kreiranja okvira za upravljanje podacima, sve do razvoja jedinstvenih standarda za projektovanje usluga.

A kada govorimo o uslugama, cilj nije samo njihova digitalizacija. Usluge se moraju redizajnirati tako da se fokusiraju na građane. Nalazimo se u fazi pilotiranja pristupa pružanju usluga, zasnovanog na životnim događajima građana. Počeli smo sa životnim događajem rođenja deteta i automatizujemo usluge registracije i beneficija za novopečene roditelje koji će moći da ih primaju proaktivno od države, bez poseta šalterima raznih institucija.
Pored toga, osnovni princip pri pružanju usluga je inkluzivnost. Na putu ka digitalizaciji, moramo osigurati da nijedan građanin ne bude zaostao. Moramo se osigurati da prednosti digitalizacije uživaju oni koji nemaju pristup tehnološkoj opremi. Stoga smo u procesu arhitektonskog i funkcionalnog projektovanja prvog integrisanog uslužnog centra, gde će građani imati priliku da dobiju različite kvalitetne usluge, na jednoj lokaciji, uz pomoć pomoćnih službenika.

Iako je naša posvećenost digitalizaciji nepokolebljiva, takođe smo posvećeni tome da ovaj transformativni proces učinimo bezbednim. Na osnovu strategije sajber bezbednosti radimo na jačanju institucionalnih struktura, unapređenju zakonskog okvira, razvoju tehnoloških i ljudskih kapaciteta u sajber bezbednosti.

U okviru državne platforme e-Kosova, koja već ima 880.000 registrovanih korisnika, danas imamo preko 155 elektronskih usluga, uključujući digitalizovane izvode iz matične knjige, imovinske listove i kopije plana, fakture poreza na imovinu i saobraćajne kazne, nastavak registracije vozila, uverenje o krivičnoj istoriji , kao i prijave za naknade, beneficije, donacije i razne subvencije. A one elektronske usluge koje se plaćaju takođe se mogu platiti direktno onlajn na e-Kosova.
Danas pokrećemo niz novih usluga na e-Kosovu, u okviru kategorije e-Opština. Ove usluge povećavaju interakciju između opštinskih organa i građana, čineći građanina aktivnim delom u donošenju odluka i obaveštavajući ga u realnom vremenu o relevantnim dešavanjima u svojoj opštini. Kroz direktan prenos sednica skupštine opštine, debate sa opštinskim zvaničnicima, izveštavanje o problemima i pristup informacijama, cilj je stvaranje direktne linije komunikacije između građana i njihovih izabranih zvaničnika na lokalnom nivou.

Štaviše, ova platforma će poboljšati transparentnost i odgovornost unutar naših opštinskih uprava. Pružajući ažuriranja u realnom vremenu i pristup relevantnim informacijama, osnažujemo aktivno građanstvo i negujemo više kolaborativni i participativni pristup koji jača lokalnu demokratiju.

Na kraju, želim da se zahvalim Ministarstvu za Administraciju Lokalne Samouprave, na trudu i zalaganju u razvoju usluga u kategoriji e-Opština koje danas pokrećemo. Naša vlada ostaje posvećena povećanju upotrebe digitalnih tehnologija za ekonomski i društveni razvoj naše zemlje. Nastavićemo sa razvojem inovativnih usluga usmerenih na građanina, uvek imajući u vidu značaj usluga na lokalnom nivou u svakodnevnom životu svakog građanina.

Hvala Vam!

Last modified: 17 маја, 2024

Comments are closed.

×