Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je učestvovao na još jednom sastanku u okviru procesa dijaloga

15 maja, 2024

Brisel, 15. maj 2024

Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, učestvovao je na još jednom sastanku po redu u okviru procesa dijaloga u Briselu.

I na ovom sastanku je bilo planirano da se razgovara o pronalaženju rešenja za primanje finansijske podrške Srbije, srpske zajednice na Kosovu, što je predstavljeno kao poslednja prilika da se strane dogovore. Nažalost, i ovaj sastanak je zloupotrebljen od srpske strane i nije doneo rezultate.

Unapred se očekivalo da strane dođu sa komentarima na nacrt koji je predložio emisar Lajčak na sastanku održanom krajem aprila, sa komentarima koji bi pokazali našu spremnost da krenemo ka predlogu posrednika.

Kosovska strana je dala svoje komentare, kroz koje smo se približili konačnom rešenju u okviru pravnog okvira Republike Kosovo i istovremeno bez zadiranja u suštinu predloga g. Lajčaka. Srbija je odgovorila potpuno novim komentarima, kao novim predlogom, i to ne samo odstupajući od predloga emisara, već i od ranijih stavova srpske strane.

Na našu volju za funkcionalnim rešenjem koje garantuje nastavak podrške građanima srpske zajednice, srpska strana je odgovorila predlozima u cilju legalizacije njenih paralelnih i ilegalnih struktura koje deluju na Kosovu i samim tim van okvira pregovora o ovom pitanje.

Na naše napore za integraciju srpske zajednice, srpska strana je sada odgovorila eksplicitnim zahtevom da se sa nelegalnog paralelnog sistema pređe na legalni paralelni sistem. Dakle, prelazak na sistem gde paralelizam obezbeđuje neintegraciju i prisustvo Srbije na Kosovu preko njenih institucija, što je za našu stranu neprihvatljivo.

Vlada Republike Kosovo je preko svog glavnog pregovarača izrazila žaljenje zbog ovog nazadovanja, dok je tokom pregovora povlačenje stavova Srbije bilo evidentno čak i iz njenog sopstvenog pozicioniranja i komentara upućenih ove nedelje, pa postaje jasno da je to bila taktika Srbije da spreči rešenje za ovu situaciju.

Last modified: 16 маја, 2024

Comments are closed.