Zyra e Kryeministrit

Pokrenuta platforma i kutak „Made in Kosovo“

14 maja, 2024

Brnjica, 14.05.2024

U prostorijama TechPark Prishtina danas je svečano otvoren kutak i najnovija platforma „Made in Kosovo“, koja je rezultat saradnje Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i američke agencije USAID. „Made in Kosovo“ ili MIK i ima za cilj da bude prvi institucionalni digitalni prozor koji će ispuniti interesovanje ljudi da saznaju više o stvarnosti i ekonomskom, kulturnom i turističkom potencijalu naše zemlje.

U svom uvodnom izlaganju, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti je rekao da ovaj projekat predstavlja potencijal, kreativnost i aktivnost naše zemlje, ka širokom poznavanju međunarodnog tržišta kroz naša diplomatsko-konzularna predstavništva.

„Platforma „Made in Kosovo“ nije simbolična, već sadrži detaljne informacije o deset ključnih sektora naše zemlje, sa brojkama koje ne samo da služe potencijalnim investitorima, već pokazuju i transparentnost kojom se upravlja našom zemljom“, rekao je on.

„Ako uđete u sektor vina, na primer, možete videti tačno koliko hektara vinograda ima u Orahovcu, Suvoj Reci i Mališevu. Što se tiče prerade drveta, vidi se da je dotična industrija imala promet od milijardu evra u poslednjih 5 godina. Takođe, platforma stvara mogućnosti za direktnu komunikaciju, zahteva za posetu, koju Ministarstvo spoljnih poslova povezuje sa odgovarajučim resorom. Dakle, „it got lost in the mail “ više ne važi ni za pošiljaoce naloga, ni za one koji ga primaju “, precizirao je on.

On je dalje dodao da platforma takođe stvara mogućnosti za direktnu komunikaciju i zahtev za posetu, koju Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore povezuje sa odgovarajučim resorom.

U međuvremenu, fizički ugao „Made in Kosovo“ omogućava našim proizvođačima , umetnicima i preduzetnicima da se pojave u svakoj diplomatskoj misiji. Prema rečima premijera Kurtija, cilj platforme i ugla MiK-a je da se izgradi jak i pouzdan imidž Kosova, šireći mogućnosti za domača preduzeća za ulazak na nova tržišta i privlačenje direktnih stranih investicija.

Dok se ove inicijative sprovode, premijer je podsetio na nepostojanje takve platforme do danas, usled čega je Kosovo godinama ostalo izolovano van pažnje koju uživaju skoro sve evropske zemlje. „Danas otkrivamo mesto gde se vidi potencijal i rad naše zemlje. I imenom ove platforme počastvujemo kosovsko prijateljstv i sve one koji su služili kao diplomate naše zemlje, pre nego što nije bilo ministaratsva spoljnih poslova, a kamoli ambasadori“, rekao je on.

Zamenica premijera Gërvalla je u svom uvodnom izlaganju rekla da će MIK platforma pružiti informacije o glavnim industrijama Kosova, poslovanju na Kosovu, turizmu, izvozu, raznim događajima, kao i druge relevantne informacije za emigrante i one koji su zainteresovani za biznis , kulture i turizam na Kosovu.

„Naše ambasade, konzulati i misije širom sveta takođe su angažovani na promociji našeg lokalnog biznisa, povećanju izvoza i umrežavanju naših biznisa sa dijasporom i stranim biznisiam. MIK platforma će biti od velike pomoći i u tom pogledu. Ovako jačamo našu ekonomiju, tako povećavamo zaposlenost, zaustavljamo migraciju mladih, stičemo nova iskustva i jačamo naš imidž u svetu“, rekla je ona.

Kao plod sarađivanja sa USAID-om, povodom današnjeg pokretanja platforme, jedan od glavnih govornika bio je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier. U svom govoru, pored značaja i potencijala privatnog sektora na Kosovu, govorio je i o saradnji oko stvaranja platforme „Made in Kosovo“, za koju je rekao da će stvoriti prostor za nešto veoma važno kao što je komercijalna diplomatija, pružajući potencijalnim investitorima praktične informacije o Kosovu i mogućnostima ulaganja.

U međuvremenu, zamenic ministra Liza Gashi, zahvalivši se svim onima koji su pomogli u ovoj platformi, dala je detalje o ideji, razvoju i radu do njenog stvranja i pokretanja danas. Ona je govorila o nastanku projekta na osnovu analiza i podataka koji su ukazali potrebu za platformom koja će odgovoriti na interesovanje mnogih posetilaca naših diplomatskih predstavništava.

Ceo govor premijera Kurtija:

Poštovana gđo. Donika Gërvalla Schwarz, zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo,
Vaša Ekselencijo, g. Jeffrey Hovenier , ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Kosovo,
Ekselencije ambasadori i druge diplomate prijateljskih zemalja akreditovane na Kosovu,
Predstavnici i rukovodioci raznih međunarodnih organizacija,
Poštovana gđo. Liza Gashi, zamenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo,
Poštovani g. Kreshnik Ahmeti, zamenik ministra u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore,
Poštovani zamenici ministara, poslanici Skupštine Republike, predstavnici, rukovodioci organa, mehanizama, institucija naše Republike,
Poštovani g. Leart Zogjani, Skins Agency,
Poštovani gradonačelnici kosovskih opština,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,

Drago mi je da vam zajedno sa zamenicom premijera Gërvallom Schwarz predstavljam važan korak na našem putu ka sve bližoj budućnosti koju svi zajedno zaslužujemo. Danas smo se okupili na inauguraciji dve inicijative: kutak i platforma MiK, odnosno „Made in Kosovo“. Ovaj projekat predstavlja potencijal, kreativnost i aktivnost naše zemlje, ka širokom pozmavanju međunarodnog tržišta kroz naša diplomatsko-konzularna predstavništva.

Koraci poput ovog zbog kojeg smo danas okupljeni su koraci napred. I svaki korak napred povečava svetlost, osvetljava put koji nas čeka.

Kosovo je doživelo simboličan mrak, ali i sa materijalnim posledicama, ostajući dugi niz godina izolovano van pažnje koju uživaju gotovo sve evropske zemlje. Dugo vremena su lepota, prirodno bogatstvo, kultura i dobrota našeg naroda bili skriveni od mnogih očiju i ušiju. Dugo je tačno odzvanjao stih Ismaila Kadarea, „pametni su zajedno na ovom svetu, a uspavani su sami . Uspavana lepota Kosova u glavama mnogih ljudi“. A sada u jubilarnoj godini oslobođenja naše zemlje, vreme je da sa drugima podelimo ono što smo dugo godina čuvali kao darove našeg naroda i zemlje.

U nedostatku platforme poput ove koju danas inaugurišemo, lepote i vrednosti Kosova su se širile kroz jednu od najboljih osobina našeg naroda: prijateljstvo. Kroz prijateljstvo mnogih ljudi, saopšteno je šta Kosovo može da ponudi. Danas smo došli do kraja odsustva ove platforme. Danas otvaramo prostor u kome se vidi potencijal i rad naše zemlje. I imenom ove platforme počastvujemo prijateljstvo naše zemlje i sve one koji su služili kao diplomate naše zemlje, pre nego što nije bilo ministarstva spoljnih poslova, a još manje ambasadora. Danas otkrivamo MIK platformu, što, ne slučajno, takođe znači „Made in Kosovo“.

Platforma „Made in Kosovo“ nije simbolična, već sadrži detaljne informacije o deset ključnih sektora naše zemlje, sa brojkama koje ne samo da služe potencijalnim investitorima, već pokazuju i transparentnost kojom se upravlja našom zemljom. Ova platforma ima za cilj da bude prvi institucionalni digitalni prozor za mnoge prijatelje u inostranstvu, kao i za mnoge druge znatiželjnike koji će postati naši prijatelji zainteresovani da saznaju više o stvarnosti i ekonomskim, kulturnim i turističkim potencijalima naše države, kao korak koji prethodi saradnji.

Ako uđete u sektor vina, na primer, možete videti tačno koliko hektara vinograda ima u Orahovcu, Suvoj Reci i Mališevu. Što se tiče prerade drveta, vidi se da je dotična industrija imala promet od milijardu evra u poslednjih 5 godina. Takođe, platforma stvara mogućnost direktne komunikacije, zahteva za posetu, koju Ministarstvo spoljnih poslova povezuje sa odgovarajućem resorom. Dakle, „ it got lost in the mail više ne važi ni za pošiljaoce narudžbine ni za one koji je primaju .

Danas takođe pokrećemo inicijativu fizičkog kutka Made in Kosova. U ovom kutku će se pojaviti naši proizvođaći, umetnici i preduzetnici u svakom diplomatskom predstavništvu. Cilj platforme i kutaka „Made in Kosovo“ je da se izgradi jak i pouzdan imidž Kosova, šireći mogućnosti za lokalna preduzeća da uđu na nova tržišta i da privuku direktne strane investicije.

U poslednje tri godine smo udvostručili izvoz. Na primer, u januaru 2022. godine izvoz kosovskih proizvoda je beležio povećanje od 62,3% u odnosu na 2020 godinu. Pa ipak, vrednost našeg izvoza u odnosu na vrednost uvoza predstavljala samo 18% ukupne vrednosti uvoza koji pokazuje da je trgovinski deficit naše zemlje i dalje visok. To pokazuje da su inicijative koje danas objavljujem ekonomski korak u pravom smeru. Ovo je i trenutak za našu zemlju, kada naša diplomatija postaje sve važniji stub ekonomskog razvoja.

Zahvaljujem se svima u Ministarstvu spoljnih poslova u saradnji sa USAID-om koji su izgradili ovu inicijativu.

Za Kosovo i „Made in Kosovo“. Živeli!

Last modified: 15 маја, 2024

Comments are closed.

×