Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi učestvovao je u razgovoru sa Mađarskim Institutom za Međunarodna Pitanja (HIIA)

14 maja, 2024

Budimpešta, 14. maj 2024

Tokom boravka u Budimpešti, prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, bio je pozvan u Mađarski Institut za Međunarodna Pitanja (HIIA), gde je održao predavanje i razgovarao sa predstavnicima instituta, a učesnici u publici su bili diplomate, poznavaoci međunarodnih odnosa i studenti.

Prvi zamenik premijera je u uvodnom izlaganju, između ostalog, naveo impresivnu stopu smanjenja nezaposlenosti u zemlji, kao i privredni rast i pozitivne makroekonomske pokazatelje koji su unapredili učinak države u poslednje tri godine. Ističući da je popis stanovništva, koji je u izradi, važan za dobijanje tačnih podataka i uspostavljanje dobrih ciljanih politika, on je dodao da se kontinuirano radi na poboljšanju života svih građana, bez razlike.

Istakao je da je razvoj koji naša zemlja poznaje prevazišao barijere sa kojima smo se suočili i da njihovo uklanjanje proširuje naše mogućnosti, kapacitete i potencijal za dalji demokratski napredak.

Dalje, on je naglasio da je važno osigurati da ovaj ekonomski rast bude održiv i inkluzivan. On je naveo i postizanje vizne liberalizacije, aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji u decembru 2022. godine, kao i ciljeve zemlje u procesu evropskih integracija uoči predstojećeg predsedavanja Mađarske Savetom EU, važnost širenja i Plana rasta EU, naš rad i napore u ovom pravcu kao i značaj članstva Kosova u Savetu Evrope.

Zamenik premijera Bislimi se od srca zahvalio svim učesnicima na pokazanom interesu da se više upoznaju sa situacijom u zemlji, izazovima sa kojima se suočava Kosovo i našim ciljevima za budućnost. Pre početka sednice za diskusiju, zameniku premijera Bislimiju na sastanak je poželeo dobrodošlicu i šef ovog instituta Gladden Pappin.

Last modified: 14 маја, 2024

Comments are closed.

×