Zyra e Kryeministrit

Potpisan Memorandum o saradnji između Kosovskog Instituta za Javnu Upravu i Univerziteta Javnih Službi Mađarske, Ludovika

13 maja, 2024

Budimpešta, 13. maj 2024

U Budimpešti je danas obeležen važan trenutak produbljivanja saradnje između Republike Kosovo i Mađarske. Tokom ove posete glavnom gradu Mađarske potpisan je Memorandum o saradnji između Kosovskog Instituta za Javnu Upravu i Univerziteta Javnih Službi Mađarske, Ludovika.

Ovaj memorandum ima za cilj da podstakne interkulturalne aktivnosti i različite projekte između dve institucije, intenzivirajući i povećavajući saradnju i koordinaciju u oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti javne uprave.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Besnik Bislimi, u pratnji zamenika ministra Unutrašnjih Poslova, Bardhyla Dobre i otpravnika poslova ambasade Kosova u Mađarskoj, Nasera Idrizija. Sa kosovske strane sporazum je potpisao izvršni direktor Kosovskog Instituta za Javnu Upravu, Lule Isufi, dok je na mađarskoj strani potpisao Gergely Deli, rektor ovog državnog univerziteta.

Između ostalog, u ovom memorandumu definisani su okviri saradnje, uključujući programe obuke i razmenu iskustava, koji utiču ne samo na oblast javne uprave već i na oblast upravljanja i izgradnje kapaciteta.

Zamenik premijera Bislimi je istakao značaj ove inicijative, za produbljivanje odnosa između naše dve države, povećanje nivoa pripremljenosti i standarda javne uprave kao ključnog dela našeg puta ka evropskim integracijama, kao i smanjenje cene usluga koje se pružaju građanima.

Dok je zamenik ministra Dobra naglasio da reforma javne uprave ostaje prioritet u nastojanjima Vlade za efikasniju upravu i suštinske promene na srednji i dugi rok. Ističući tehnološke inovacije i dodavanje onlajn servisa za građane, on je pozvao predstavnike Univerziteta na sledeću konferenciju javne uprave koja se održava u novom formatu u septembru ove godine.

Last modified: 14 маја, 2024

Comments are closed.

×