Zyra e Kryeministrit

Održana dvanaesta sednica Komisije za Strateško Planiranje

10 maja, 2024

Priština, 10. maj 2024

Danas je održan dvanaesti sastanak Komisije za strateško planiranje, na kojem su pored premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija i prvog zamenika premijera za Evropske Integracije, Razvoja i Dijaloga, Besnika Bislimija, prisustvovali i ministri, zamenici ministara, članovi vladinih kabineta, kao i šefovi kabineta u okviru Kabineta premijera i resornih ministarstava.

Na ovom sastanku razgovarano je o pripremama za finansiranje infrastrukturnih projekata zemlje, iz fondova EU i drugih razvojnih partnera.

Premijer Kurti je ovom prilikom istakao da smo u poslednje tri godine uspešno konkurisali sa mnogim infrastrukturnim projektima za finansiranje, dok dobro planiranje i izrada liste prioriteta sada dobijaju još veći značaj, u kontekstu Plana rasta EU od kojeg se očekuje da će Kosovo dobiti skoro milijardu evra. On je takođe pomenuo aplikacije Kosova koje je u ovom periodu odobrio Operativni odbor WBIF-a, omogućavajući beneficije grantova u ukupnoj vrednosti od 57,6 miliona evra.

„Prošle nedelje smo imali sastanak Ministarskog saveta za evropske integracije, gde smo razgovarali i o Reformskoj agendi, glavnom dokumentu za obaveze Kosova u okviru Plana rasta Evropske Unije. Sprovođenje reformi u svim sektorima i oblastima, koje se meri indikatorima Reformske agende, u direktnoj je vezi sa obimom koristi sredstava Plana rasta koje se ostvaruju kroz WBIF“, rekao je premijer.

U međuvremenu, resorna ministarstva su predstavila liste prioriteta u oblasti životne sredine, saobraćaja i energetike, dok je zamenik premijera Bislimi naglasio da je svrha ove liste pre svega da se prioritetno odrede projekti sa kojima potom apliciramo na ponuđene instrumente finansiranja od strane EU i međunarodnih finansijskih institucija i takođe pokazuje naše investicione namere u infrastrukturu.

Tokom ovog sastanka izglasane su i Sektorske radne grupe (SRG) za izbor projekata koji će biti uvršteni na Listu prioriteta infrastrukturnih projekata za društveni sektor i digitalnu infrastrukturu.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani prvi zameniče Vlade za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog g. Besnik Bislimi,
Poštovani ministre Kulture, Omladine i Sporta, Hajrulla Çeku,
Poštovana ministarko Industrije, Preduzetništva i Trgovine gđa. Rozeta Hajdari,
Poštovani ministre Finansija, Rada i Transfera, Hekuran Murati,
Poštovani zamenici ministara,
Poštovani predstavnici naših institucija i organa,
Poštovani prisutni,

Dobrodošli na dvanaesti sastanak Komisije za strateško planiranje. Na današnjem sastanku donećemo važne odluke u vezi sa pripremama za finansiranje infrastrukturnih projekata zemlje iz fondova Evropske Unije i drugih razvojnih partnera.

Kao zahtev Berlinskog procesa, lista prioriteta infrastrukturnih projekata na Kosovu, prvobitno sastavljena 2015. godine, je zadnji put ažurirana 2017. godine za sektore životne sredine, transporta, energetike i socijalne zaštite. Ovaj dokument, koji je pokazao investicione namere Kosova i faze implementacije, bio je i preduslov za finansijsku podršku Investicionog okvira Zapadnog Balkana ili WBIF-a, kako je inače poznat po svom akronimu.

Programom naše vlade predvideli smo izradu Liste prioriteta infrastrukturnih projekata, između ostalih, kao odgovor na Ekonomski i investicioni plan Evropske Unije predstavljen 2020. godine. U tu svrhu, na šestom sastanku Komisije za Strateško planiranje formirali smo sektorske radne grupe za životnu sredinu, transport i energetiku. Nakon što je rad radnih grupa završen, danas ćemo odobriti liste za ova tri sektora. Istovremeno ćemo formirati i sektorske radne grupe za digitalnu infrastrukturu i društveni sektor.

Paralelno sa izradom liste prioriteta, tokom ovog mandata, aplicirali smo za finansiranje mnogih infrastrukturnih projekata i ostvarili njihovo finansiranje.

Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) je u decembru 2022. godine odobrio tri aplikacije za sredstva iz Republike Kosovo, čime je omogućeno korišćenje grantova u ukupnoj vrednosti od 57,6 miliona evra. Ovo uključuje grant za izradu projekta socijalnog stanovanja u iznosu od 2,08 miliona evra, koji će biti iskorišćen za pripremu investicija ukupne vrednosti 47,5 miliona evra. Takođe, investicioni grant za solarni park u KEK-u u iznosu od 33,07 miliona evra, kao deo investicija ukupne vrednosti OD 103,33 miliona evra. Treći grant je investicija za centralno grejanje u glavnom gradu u iznosu od 22,47 miliona evra, kao deo investicija ukupne vrednosti 76,368 miliona evra.

Dobro planiranje i izrada liste prioriteta sada dobija još veći značaj, u kontekstu Plana rasta Evropske Unije, od kojeg se očekuje da će Kosovo imati koristi od skoro milijardu evra. Polovina ovog iznosa biće obezbeđena za infrastrukturne investicije, koje se realizuju kroz WBIF, uz posebne kriterijume, posvećene sektoru transporta, energetike, digitalnog i ljudskog kapitala. Projekti ljudskog kapitala biće deo liste prioriteta društvenog sektora. U međuvremenu, sektor životne sredine će i dalje biti iz WBIF-a, ali grantovi predviđeni za životnu sredinu ne dolaze iz finansijskog paketa Plana rasta, već iz regionalnih IPA fondova koji se nude kroz WBIF, a kriterijumi za prijavu očekuje se da budu isti kao i ranije.

Prošle nedelje smo imali sastanak Ministarskog saveta za evropske integracije, gde smo takođe razgovarali o Reformskoj agendi, ključnom dokumentu za obaveze Kosova u okviru Plana rasta Evropske Unije. Sprovođenje reformi u svim sektorima i oblastima, koje se mjeri indikatorima Reformske agende, direktno je povezano sa obimom koristi sredstava Plana rasta koja se realizuju kroz WBIF.

Stoga se ministri, zamenici ministara, njihovi kabineti i rukovodstvo državne službe moraju mobilizirati da identifikuju i reše izazove i poteškoće, kao i mogućnosti koje imamo, da ispunimo svoje obaveze iz Reformske agende i počnemo aplicirati sa infrastrukturnim projektima.

Last modified: 13 маја, 2024

Comments are closed.

×