Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je odao počast povodom 26. godišnjice pada Ilira Konushevcija

9 maja, 2024

Priština, 09. maj 2024

U čast života, rada i požrtvovanja komandanta Ilira Konushevcija i doktora Hazira Male, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti jutros je odao poštu i položio sveže cveće na groblju palih boraca u Prištini.

Prisećajući se komandanta Konuševcija na 26. godišnjicu pada, premijer Kurti je rekao da je on imao dvostruki teret, jer je s jedne strane morao da sledi vođstvo komandanta OVK Zahira Pajazitija, a sa druge strane morao je da donese oružje iz Albanije .

„Puške slobode koje su nosili vojnici OVK bile su Ilirove puške, stoga je doprinos Ilira Konushevcija neprocenjiv jer je nemerljiv“, rekao je premijer Kurti.

Uzdižući dragocenu figuru komandanta, premijer je rekao da je Ilir Konushevci među najistaknutijim, koga je opisao kao zlatno ime u modernoj istoriji Kosova, zajedno sa dr Hazirom Maleom.

Cela izjava premijera Kurtija:

Devedesetih godina trebalo je mnogo nesebičnog rada za uspešan oslobodilački rat. Vojnicima i oficirima OVK bilo je potrebno snabdevanje, organizacija, strategija, regrutacija, a sve su to uradili neki veoma posebni ljudi koji su omogućili oslobodilački rat i slobodu Kosova.

Među njima je najistaknutiji komandant Ilir Konushevci-Mergimi, koji je imao dvostruki teret, s jedne strane morao je da sledi vođstvo Zahira Pajazita, komandanta Oslobodilačke Vojske Kosova, koji je herojski pao u januaru 1997. godine.
A s druge strane, morao je da nosi oružje iz Albanije na Kosovo bezbroj puta, što češće, što više. Slobodarske puške koje su nosili vojnici OVK bile su puške Ilirija, pa je njegov doprinos neprocenjiv jer je nemerljiv.

Zajedno sa doktorom Hazirom Maleom, komandant Ilir Konushevci je zlatno ime u modernoj istoriji Kosova, koje je temelj naše države i naše slobode kao naroda.
Slava Iliru Konushevciju, doktoru Haziru Mali i svim palim borcima nacije!

Last modified: 10 маја, 2024

Comments are closed.

×