Zyra e Kryeministrit

Inauguracija onlajn platforma za zajednice

8 maja, 2024

Priština, 08. maj 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na inauguraciji onlajn platforme za zajednice, gde su među učesnicima bili ambasador Velike Britanije, Jonathan Hargreaves i ambasador Švajcarske Jurg Sprecher.

U obraćanju prisutnima, premijer je rekao da je stvaranje kanala komunikacije između Vlade i naših građana iz nevećinskih zajednica bio i ostaje jedan od naših prioriteta.

„Nije dovoljno izdvojiti milione evra posebno za nevećinske zajednice – 3 miliona evra prošle godine, zajedno sa dodatnih milion evra koje je prošlog meseca objavilo Ministarstvo za Zajednice i Povratak – za grantove poljoprivrednicima, za postojeće i nove poslove biznise, ili za NVO koje rade u zapošljavanju. Moramo da se postaramo da svi – bilo u ruralnim sredinama ili onima kojima je srpski ili albanski nematernji jezik – imaju informacije i mogu da se prijave za ove mogućnosti“, rekao je on.

Premijer je naveo i inicijative i socijalno-ekonomske politike koje se preduzimaju na severu zemlje, kao što su mehanizmi verifikacije ne samo diploma koje izdaje Univerzitet u Severnoj Mitrovici, već i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, ili obezbeđivanje posebnih subvencija do 2000 radnih mesta, ali i značaj dostizanja kvote od 10% zapošljavanja u centralnim institucijama za građane iz nevećinskih zajednica. On je takođe podsetio na sastanke održane sa zajednicama tokom ove tri godine, koje su poslužile da se identifikuju izazovi i pronađu zajednička rešenja za njihovo prevazilaženje.

Pominjući bilten, koji se šalje na četiri jezika, svake dve nedelje, sa različitim mogućnostima za podnošenje zahteva zajednicama za grantove, subvencije, zapošljavanje, obuku ili stažiranje, premijer Kurti je naglasio da uspostavljanje ove platforme povećava i jača kanale komunikacije i informacija.

Last modified: 8 маја, 2024

Comments are closed.

×