Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Smanjenje administrativnog opterećenja, važan korak za sve građane kako bi imali jednake mogućnosti da imaju koristi od vladinih usluga

7 maja, 2024

Priština, 07. maj 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je danas na konferenciji koju su organizovali Kancelarija premijera i nemački GIZ na temu „Kako nevećinske zajednice mogu da imaju koristi od smanjenja administrativnog opterećenja“. Ovom događaju prisustvovali su i nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rohde i zamenica šefa misije EU na Kosovu, Eva Palatova.

Kao ključni govornik, premijer Kurti je u svom pozdravnom govoru rekao da je javna uprava oblast u kojoj služimo građanima, stoga je i prioritet Vlade i da je naš cilj da svaki građanin ima lak pristup javnim uslugama sa realnim troškom za procedure.

„Smanjenje administrativnog opterećenja je važan korak kako bi se osiguralo da sve zajednice na Kosovu imaju jednake mogućnosti da imaju koristi od vladinih usluga i resursa“, rekao je premijer Kurti, dodajući da je napor da se garantuje jednak pristup javnim uslugama za sve građane deo dubine procesa upravljanja i razvoja jedne zemlje.

Premijer Kurti je pomenuo oblasti u kojima će smanjenje administrativnog opterećenja imati pozitivan uticaj. On je izdvojio oblast obrazovanja, gde će smanjenje administrativnog opterećenja olakšati proces registracije u obrazovne ustanove i povećati mogućnosti građana da imaju koristi od visokog obrazovanja; oblast zdravstva, gde će smanjenje administrativnog opterećenja doneti poboljšanje pristupa i kvaliteta zdravstvene zaštite za sve građane; dok sa ekonomske tačke gledišta, tako nešto će uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta za sprovođenje neophodnih procedura za privredu i preduzetnike.

Na kraju svog govora, premijer Kurti se zahvalio švajcarskoj Vladi koja podržava reformu kroz projekat za ubrzanje investicione klime, koju sprovodi Međunarodna finansijska korporacija, i glavni partneri ovog procesa, Evropska Unija i Vlada Nemačke, koji su kroz sufinansirani projekat smanjenja administrativnog opterećenja koji sprovodi GIZ, podržali i podržavaju realizaciju Programa i postizanje dobrih rezultata. On je dodao da će Vlada Republike Kosovo kontinuirano podržavati proces smanjenja administrativnog opterećenja, kako bi svi građani bez razlike dobili najlakše, najbrže i kvalitetnije usluge naše javne uprave.

Celi govor Premijera Kurtija:

Hvala ti Elizabeth.
Poštovani ministre za Zajednice i Povratak, g. Nenad Rašić,
Poštovani zamenici ministara, Dobra i Elshani,
Poštovani ambasadoru Nemačke na Kosovu g. Jorn Rohde,
Poštovana zamenice šefa Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, gđa. Eva Palatova,
Poštovani predstavnici, razvojni partneri,
Poštovani predstavnici opština Kosova,
Poštovani predstavnici civilnog društva,
Poštovane kolege,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da otvorim ovaj sastanak i da vam svima poželim dobrodošlicu. Ovaj sastanak je nastavak redovnih sastanaka koje smo održali sa opštinskim zvaničnicima za zajednice i povratak i sa nevladinim organizacijama zajednica, ali je ujedno prvi put da razgovaramo o ovoj temi: o procesu smanjenja administrativnog opterećenja i kako nevećinske zajednice mogu imati koristi od ovog procesa.

Javna uprava je oblast u kojoj služimo građanima, stoga je i ključni prioritet naše Vlade.

Naš cilj je da svaki građanin ima lak pristup javnim uslugama, uz realne troškove procedura. Smanjenje administrativnog opterećenja je važan korak kako bi se osiguralo da sve zajednice na Kosovu imaju jednake mogućnosti da imaju koristi od vladinih usluga i resursa. Kroz njega želimo da olakšamo administrativne procedure i smanjimo opterećenje građana, posebno najmarginalizovanijih. Na taj način omogućavamo svakom pojedincu da iskoristi mogućnosti ekonomskog i društvenog razvoja u našoj zajedničkoj zemlji. Kosovu je potrebna efikasna i odgovorna vlada koja ispunjava potrebe svih građana, koja sprovodi i poštuje prava svih građana bez obzira na etničko poreklo.

Napor da se garantuje jednak pristup javnim uslugama za sve građane je deo dubine procesa upravljanja i razvoja jedne zemlje. U kontekstu Kosova, mora se uzeti u obzir etnička, jezička i kulturna raznolikost našeg stanovništva.

U cilju obezbeđivanja još šire saradnje, i podizanja standarda prema zemljama Evropske Unije, proces smanjenja administrativnog opterećenja postao je jedna od glavnih reformskih tačaka Plana rasta, gde je jedan od glavnih ciljeva „Obezbeđivanje pristupačne usluge građanima“, što pokazuje naš cilj da ove usluge budu jeftine, ne oduzimaju vreme i ne izazivaju iritaciju i nezadovoljstvo građana. To uključuje smanjenje potrebne dokumentacije, olakšavanje procesa prijave kroz digitalizaciju i unapređenje usluga koje pružaju javne institucije.

U oblasti obrazovanja, smanjenje administrativnog opterećenja će olakšati proces registracije u obrazovnim institucijama i povećati mogućnost građanima da imaju koristi od visokog obrazovanja. U zdravstvu, smanjenje administrativnog opterećenja će doneti poboljšanje pristupa i kvaliteta zdravstvene zaštite za sve građane, uključujući i zajednice za koje smo videli da do sada nije bilo lako da koriste zdravstvene usluge.

U ekonomskom smislu, to će uticati na stvaranje povoljnijeg ambijenta za sprovođenje neophodnih procedura za privredu i preduzetnike. Time će se povećati investicije i otvoriti nova radna mesta. Tako možemo imati ekonomski rast i razvoj zemlje uopšte, donoseći značajne koristi svim građanima, uključujući i nevećinske zajednice.

Za postizanje ovih ciljeva, pod nadzorom prvog zamenika premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog, Besnika Bislimija, Vlada je već usvojila dokumente, preduzela mere, obezbedila budžet i pokrenula procese kroz sveobuhvatan, održiv pristup i koji je pokazao rezultate u ove poslednje dve godine, a koji će biti otkriveni danas.

U cilju intenziviranja rada na lokalnom nivou na procesu smanjenja administrativnog opterećenja, Vlada je u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, IFC-om, pojednostavila veliki broj usluga u tri opštine, dok je uz podršku GIZ-a započela pojednostavljivanje usluga u pet drugih opština. Dve od ovih opština u kojima je proces započeo i gde je prisutna veća zastupljenost nacionalnih manjina su Dragaš i Gračanica.

Da bi motivisali napore opština u smanjenju administrativnog opterećenja, ministar Administracije Lokalne Samouprave, Elbert Krasniqi, je već započeo proces postavljanja indikatora u grantu za opštinske performanse, tako da su sve opštine uključene u proces, i sve rade dobro u pružanju usluga svojim građanima.

Naravno, za sprovođenje ovakve reforme potrebna je dobra komunikacija i koordinacija sa našim razvojnim partnerima, koji su pomogli našoj Kancelariji za strateško planiranje da postigne dobre rezultate u procesu smanjenja administrativnog opterećenja. Zato koristim priliku da se zahvalim Vladi Švajcarske koja podržava reformu kroz projekat ubrzanja investicione klime, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija. Takođe, zahvaljujemo se glavnim partnerima u ovom procesu, Evropskoj Uniji i Vladi Nemačke, koji su kroz sufinansirani projekat smanjenja administrativnog opterećenja koji sprovodi GIZ, podržali i podržavaju realizaciju Programa i postizanje dobrih rezultata.

Moram da istaknem da smo već završili međuvladine pregovore sa Nemačkom, gde smo već podneli zahteve za dodatnu podršku u procesu administrativnog opterećenja za sledeću godinu. Međutim, preko ambasadora Rohdea, koristim priliku da još jednom pozovem za još veću podršku ovom procesu, takođe kroz zajedničko finansiranje, posebno onih sa fokusom na nevećinske zajednice.

Na kraju, ja ću kao Premijer Republike Kosovo kontinuirano podržavati proces smanjenja administrativnog opterećenja u budućnosti, kako bi se osiguralo da svi građani bez razlike dobiju najlakše, najbrže i kvalitetnije usluge naše javne uprave.

Raduje me što će danas u ovom formatu i u ovakvom sastavu biti konsultacija i razmena ideja, sugestija i predloga, koje mogu da obezbede što bolji pristup uslugama za sve građane, bez razlike. Ovakvi razgovori i diskusije, kao ovde danas, svi mi zajedno, uvek ih pozdravljamo kao Vlada Republike Kosovo.

Hvala vam na doprinosu koji dajete i obećavamo da ćete nas uvek imati uz sebe u narednim angažmanima.

Hvala vam.

Last modified: 7 маја, 2024

Comments are closed.

×