Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti odao počast u Drenici: Krv palih boraca je svetlost slobode, ona je koren naše Republike

30 aprila, 2024

Štutica, Drenas, 30. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, počeo je dan odavanjem pošte u Globaru, Verbocu i Štutici, u znak sećanja na Albance iz ovih i okolnih sela, koje su 30. aprila 1999 ubile policijske i vojne snage Srbije.

„Pre 25 godina ubijeno je 276 Albanaca, koji su hteli da žive slobodno u svojoj dedovini, a njihova krv je danas svetlost slobode, ona je koren naše Republike, za koju se večno poklanjamo, a ovim porodicama koje su jake izražavamo svoju zahvalnost za pale borce “, rekao je premijer Kurti.

Nakon odavanja počasti u Globaru, gde je odao počast devetoro poginulih u tom selu i odavanja počasti za 60 poginulih u Verbocu, premijer je položio buket cveća i u selu Štutica. Tamo je premijer Kurti odao počast 76 Albanacima ubijenih tokom rata, među kojima 32 ubijena u masakru 1999. Među njima, dvojica se još vode kao nestali.

Ceneći veliko žrtvovanje naroda u selima Štutica, Globar, Verboc, Baks i širom Kosova, on je rekao da naše demokratsko Kosovo svestranim napretkom jača vladavinu prava, suverenitet, teritorijalni integritet, ali i pravdu i ekonomiju, to je dokaz da je žrtvovanje vredelo i za oslobođenje i za napredak.

Celi govor premijera Kurtija:

Ovde smo u Štutici zajedno sa učiteljem Rifatom i mnogim porodicama palih boraca. I sam učitelj Rifat je bio ranjen. U ovom selu je ubijeno ukupno 76 Albanaca tokom 1998. i 1999. godine, a pre 25 godina odnosno 30. aprila 1999. godine, ovde su ubijena 32, dvojica sejoš vode kao nestala.

U celom ovom kraju sa selima Globar, Verboc, Baks i tako dalje, gde je bilo sklonište civilnog stanovništva, pre 25 godina ubijeno je 276 Albanaca koji su želeli da žive slobodno u svojoj dedovini i njihova krv je danas svetlost slobode, to je koren naše Republike, za koju se večno poklanjamo i izražavamo zahvalnost ovim jakim porodicama palih boraca koje uvek čvrsto stoje.

Kosovo je danas demokratska država sa svestranim napretkom koja jača vladavinu prava, suverenitet, teritorijalni integritet, ali i pravdu i ekonomiju, tako da je ovo dokaz da je žrtvovanje vredno toga i za oslobođenje i za napredak .

Slava svim palim borcima i martirima Štutice, Verboca, Globara, Baksa i celom našem narodu gde god da su, sa ovim velikim žrtvovanjem, po ovako visokoj ceni za slobodu koju danas uživamo.

Last modified: 2 маја, 2024

Comments are closed.

×