Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio na sastanku potpredsednika MCC-a, Camerona Alforda, danas stupa na snagu Kompakt program vredan 236,7 miliona dolara

29 aprila, 2024

Priština, 30. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, primio na sastanku potpredsednika Korporacije Milenijumskih Izazova (MCC), Camerona Alforda, kako bi označio početak važnog trenutka za našu zemlju u razvoju ekonomije kroz transformaciju energetskog sektora, početak Kompakt programa sa MCC.

U pratnji američkog ambasadora na Kosovu, Jeffrey Hoveniera i direktora MCC programa Rinora Gjonbalaja, g. Alford je čestitao premijeru na ovom novom i važnom početku za Kosovo, kroz operacionalizaciju zajedničkog programa Kosova i sa podrškom i saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Premijer je upoznao gospodina Alforda sa uspehom aukcije solarne energije i ambicioznom energetskom strategijom Vlade, koja služi i kao platforma za rad Kompakta. Dalje, zajedno sa ministarkom Ekonomije, Artanom Rizvanolli i ministrom Finansija, Rada i Transfera, Hekuranom Muratijem, najavio je viziju Vlade gospodinu Alfordu, u pogledu ekonomskog razvoja i povećanja zaposlenosti kroz ulaganje u stručno usavršavanje, ulaganje u energetiku i u pripremi novih kadrova u STEM oblastima kroz stipendije.

Program Kompakt, čije glavne komponente obuhvataju izgradnju kapaciteta za skladištenje energije, takođe pruža važne komponente za razvoj ljudskih kapaciteta i povećanje rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru zemlje. Program KompaKt ima vrednost od 236,7 miliona dolara, od čega su 202 granta iz Sjedinjenih Američkih Država, dok je 34,7 miliona sufinansiranje od strane Vlade Republike Kosovo.

Zajedno sa MCC i MCA, kao i sa mnogim drugim projektima i programima USAID-a, i u partnerstvu sa SAD, Vlada Republike Kosovo se obavezuje da će sprovoditi programe tačno i za dobrobit svojih građana.

Ceremonija potpisivanja sporazuma za stupanje na snagu MCC Kompakta održava se danas u 17 časova.

Last modified: 30 априла, 2024

Comments are closed.

×