Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na sastanku na kraju mandata savetnika Međuministarskog Saveta za Vode

29 aprila, 2024

Priština, 29. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na sastanku na kraju mandata savetnika Međuministarskog Saveta za Vode. Razgovaralo se o dostignućima i izazovima koji su preostali da se reše. Premijer Kurti je istakao potrebu i važnost održivog upravljanja vodnim resursima.

„Po stupanju na dužnost, odmah smo počeli da svoje predloge pretvaramo u dela. Naše zalaganje za poboljšanje okvira sektora voda bilo je evidentno kada smo podržali nastavak rada Međuministarskog Saveta za Vode 4. marta 2020. Ova inicijativa je dobila dodatni značaj tokom pandemije COVID-19, naglašavajući kritičnu ulogu upravljanja vodama za javno zdravlje i bezbednost“, rekao je premijer Kurti, ističući da je svaki korak koji smo preduzeli usko usklađen sa tim početnim razgovorima, osiguravajući da naš put ostane veran viziji koju smo postavili pre stupanja na dužnost.

Pred prisutnima je pomenuo preduzete radnje u nekoliko oblasti, rekavši da smo na pragu finalizacije transformativnog zakona za upravljanje vodnim resursima; snažno praćenje i poboljšanje infrastrukture; koraci preduzeti u strateškom planiranju.

„Sada aktivno odobravamo Planove Upravljanja rečnim slivovima za Beli Drim koje podržava švedska SIDA, i za ostala tri sliva – Ibar, Lepenac i Binačka Morava koje podržava Švajcarska Kancelarija za Saradnju. Pored toga, razvili smo konciznu i praktičnu strategiju voda za period 2023-2027, osiguravajući da naše upravljanje vodama bude u skladu sa državnim potrebama i međunarodnim standardima“, dodao je on.

Kada je reč o razvoju brana, premijer je rekao da značajan napredak podrazumevaju brane Kamenica i Firaja. Ova poslednja je od suštinskog značaja za obezbeđivanje vode za jugoistočno Kosovo, uključujući regione Gnjilana, Uroševca, ali i Prištine.

„Završene su i studije izvodljivosti za brane Pollata, Dragačina i Kučice, i baš danas, paralelno sa događajem, počinje projekat izrade Master Plana Brana na Kosovo, koji će obezbediti sveobuhvatan plan budućeg razvoja vodnih resursa“, naglasio je premijer.

Dalje, premijer je rekao da ga raduje što podržavamo i razvoj novih ljudskih resursa u sektoru voda, što pokazuje otvaranje sektora za mlade profesionalce i pokretanje master programa integrisanog upravljanja vodnim resursima od oktobra 2023. godine, ponovo uz podršku Vlade Švajcarske.

On je izrazio duboku zahvalnost švajcarskoj vladi i drugim međunarodnim partnerima, čija je podrška bila neophodna. „Dostignuća koja danas slavimo su svedočanstvo naših zajedničkih napora u protekle dve i po decenije. Posebno se zahvaljujem našim delegiranim savetnicima, čija su stručnost i neumorni napori bili od suštinskog značaja za naš napredak. Njihov doprinos je neprocenjiv i mi smo duboko zahvalni na njihovoj posvećenosti“, rekao je premijer Kurti.

Nakon govora premijera Kurtija, savetnici Međuministarskog Saveta za Vode predstavili su stanje u sektoru, izazove i predloge, da bi se nastavilo dalje sa izlaganjem ministara učesnika, o reformama za razvoj sektora voda.
Ovim stolom su prisustvovali i ministri Artane Rizvanolli i Liburn Aliu, zamenici ministara Getoar Mjeku i Agon Dobruna, predstavnici Švajcarske Kancelarije za Saradnju, kao i predstavnici regionalnih vodovodnih kompanija.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovana gđo. Artane Rizvanolli, ministarka Ekonomije,
Poštovani g. Liburn Aliu, ministar Životne Sredine, Prostornog Planiranja i Infrastrukture,
Poštovani Laurent Torche, zamenik direktora Švajcarske Kancelarije za Saradnju,
Poštovani zamenici ministara, Getoar Mjeku, u Ministarstvu Ekonomije i Agon Dobruna u Ministarstvu Finansija, Rada i Transfera,
Poštovani g. Afrim Lajçi, savetnik za pitanja regulacije voda,
Poštovani g. Baton Begolli, savetnik za vodne politike,
Poštovani članovi odbora i direktori regionalnih vodovodnih preduzeća,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,

Obraćam vam se danas sa zadovoljstvom u vezi sa našim upravljanjem sektorom voda – vitalnog dobra za održivost i prosperitet našeg naroda i naše države.

I dok smo bili u opoziciji, shvatili smo kritičnu potrebu za održivim upravljanjem vodnim resursima. To je ilustrovano za diskusijskim stolom, pre 5 godina, 27. marta 2019. godine, kada smo se okupili sa svim našim akcionarima da razgovaramo o ovom hitnom pitanju. Uvidi stečeni iz tog događaja značajno su oblikovali smer naše politike. Ova prilika je označila našu prvu zvaničnu interakciju sa savetnicima Međuministarskog Saveta za Vode, započevši ono što će postati dugoročna i plodonosna saradnja, koja će duboko uticati na naše politike upravljanja vodama.

Po stupanju na dužnost, odmah smo počeli da svoje predloge pretvaramo u dela. Naše zalaganje poboljšanju okvira sektora voda bila je evidentna kada smo podržali nastavak rada Međuministarskog Saveta za Vode 4. marta 2020. Ova inicijativa je dobila dodatni značaj tokom pandemije COVID-19, naglašavajući kritičnu ulogu upravljanja vodama u javno zdravlje i bezbednost.

Naše partnerstvo sa švajcarskom Vladom je ojačano kroz memorandum o saradnji potpisan 11. maja 2021. godine, koji je postao kamen temeljac naših napora da unapredimo upravljanje vodama. Ova saradnja je bila korisna u unapređenju naših inicijativa, posebno u oblasti sprovođenja zakona i institucionalnog jačanja.

Demonstrirajući nepokolebljivu istrajnost između naših obaveza preuzetih tokom opozicije i naših akcija u vladi, sistematski smo adresirali svaku od ključnih preporuka predstavljenih na tom okruglom stolu 2019. Ove diskusije ne samo da su oblikovale našu političku agendu, već su se takođe verno odražavale u našem upravljanju .

Svaki korak koji smo preduzeli usko je u skladu sa tim početnim diskusijama, osiguravajući da naš put ostane veran viziji koju smo postavili pre stupanja na dužnost. Toliko razmišljanja i diskusija pre akcije.

U našoj potrazi za održivim i efikasnim upravljanjem vodnim resursima, preduzeli smo odlučne akcije u nekoliko oblasti. Počeli smo zalaganjem za pojačano sprovođenje zakona o vodama; sada smo na ivici finalizacije transformativnog zakona za upravljanje vodnim resursima. Paralelno, prepoznali smo potrebu za jačanjem naših institucionalnih sposobnosti, te smo u tu svrhu izvršili reviziju zakona o državnim službenicima, ubrzavajući procese zapošljavanja, kako bismo ojačali vodoresorne institucije i povećali inspekcijske kapacitete u narednim danima.

Posvećeni smo snažnom nadzoru i poboljšanju infrastrukture. Realizacija monitoringa podzemnih voda i opremanje Hidrometeorološkog Zavoda realizovani su kroz kredit Svetske Banke i projekte koje sufinansiraju Švajcarska i Vlada.

Takođe smo napravili značajne iskorake u strateškom planiranju. Sada aktivno odobravamo Planove Upravljanja rečnim slivima za Beli Drim, podržane od strane švedske SIDA-e i za ostala tri sliva – Ibar, Lepenac i Binačka Morava, podržane od strane Švajcarske Kancelarije za Saradnju. Pored toga, razvili smo konciznu i praktičnu strategiju voda za period 2023-2027, osiguravajući da naše upravljanje vodama bude u skladu sa državnim potrebama i međunarodnim standardima.

Što se tiče razvoja brana, značajan napredak obuhvata brane Kamenica i Firaja, ova poslednja je neophodna za obezbeđivanje vode za jugoistočno Kosovo, uključujući regione Gnjilana i Uroševca, ali i Prištinu. Studije izvodljivosti su takođe završene za brane Pollata, Dragačina i Kučica, i baš danas, paralelno sa našim, počinje projekat izrade Master Plana Brana za Kosovo, koji će dati sveobuhvatan plan za budućnost razvoja vodnih resursa.

Po ovom pitanju, želim da istaknem jednu razliku: naš pristup infrastrukturnom razvoju označava značajnu promenu u odnosu na prethodne vlade. Određivanje područja brane Firaja kao područja od nacionalnog interesa sprečilo je potencijalnu zloupotrebu i prekoračenje troškova koje su imali prethodni projekti. Ova proaktivna mera postavila je novi standard za transparentnost i efikasnost u nacionalnim infrastrukturnim projektima.

Ilustrujući naše proaktivno i preventivno planiranje, finaliziramo mape opasnosti od poplava i opasnosti, kao i planove upravljanja rizikom od poplava, zajedno sa pokretanjem projekata odbrane od poplava.

Raduje me što podržavamo i razvoj novih ljudskih resursa u sektoru voda, što pokazuje otvaranje sektora za mlade stručnjake i pokretanje master programa integrisanog upravljanja vodnim resursima od oktobra 2023. godine, uz podršku švajcarske vlade ponovo. Ovaj program je dočekao svoju prvu grupu od 20 studenata, uključujući dvoje iz nevećinskih zajednica, podstičući ovako sledeću generaciju stručnjaka za vodu i istovremeno obezbeđujući raznolikost i inkluziju.

Ovom prilikom, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost švajcarskoj vladi i drugim međunarodnim partnerima, čija je podrška bila neophodna. Dostignuća koja danas slavimo su svedočanstvo naših zajedničkih napora u protekle dve i po decenije. Posebno se zahvaljujem našim delegiranim savetnicima, čija su stručnost i neumorni napori bili od suštinskog značaja za naš napredak. Njihov doprinos je neprocenjiv i mi smo duboko zahvalni na njihovoj posvećenosti.

U nastavku mi ojačavamo regulisanje koncesija za komercijalno korišćenje vodnih resursa za koje svi treba da razumeju da su državna svojina. Strožija uputstva će obezbediti da hidrocentrale i punionice rade odgovorno. Naš cilj je da obezbedimo da se ovi resursi koriste zakonito i na korist, balansirajući javne i privatne interese.

Dakle, želimo da dokažemo da je moguće biti i koristan i zakonit, imati i pravdu i korist. Kako idemo napred, ponovo potvrđujem posvećenost vlade ispunjavanju nasleđa naših kolektivnih napora, koje smo započeli sa Međuministarskim Savetom za Vode. Ovo nije kraj, već transformacija ka još efektnijoj saradnji.

Hvala vam na poverenju, partnerstvu, saradnji i posvećenosti da obezbedite održivu budućnost vode za Kosovo.

Last modified: 29 априла, 2024

Comments are closed.

×