Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Scholzom

29 aprila, 2024

Priština, 29. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, razgovarao je telefonom sa kancelarom Savezne Republike Nemačke, Olafom Scholzom.

Nakon ovomesečnog uspešnog glasanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PACE) koja je sa 131 glasom glasala ZA i zatražila je od Komiteta Ministara da sledećeg meseca primi Kosovo kao najnoviju članicu Saveta Evrope, Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti je danas obavio telefonski razgovor sa kancelarom Savezne Republike Nemačke, Olafom Scholzom.

Međudržavni odnosi i evropska integracija Kosova, odnosno članstvo Kosova u Savetu Evrope, bile su glavne teme razgovora.

Premijer Kurti je obavestio nemačkog kancelara o društveno-ekonomskom napretku koji je postignut u ove tri godine vladavine na Kosovu: za razvoj ekonomije i poboljšanje pokazatelja demokratije i vladavine prava.

Uz najnapredniji okvir za prava i zaštitu nevećinskih zajednica u Evropi, koji je takođe istaknut u izveštaju eminentnih pravnika Saveta Evrope, rezultati u demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima, prijem Kosova u Savet Evrope je ispravna akcija i prava odluka u promovisanju vrednosti samog Saveta i unapređenju demokratije, istakao je premijer tokom razgovora o procesu članstva Kosova u ovoj organizaciji, tražeći od kancelara podršku do punopravnog članstva Kosova.

Podsećamo da je Savet Evrope, na osnovu izveštaja izvestioca Dore Bakoyannis, koji je uključivao preporuke eminentnih pravnika Saveta Evrope, izglasala je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope sa 82% glasova.

Mišljenje Skupštine Saveta Evrope traži od Komiteta Ministara da primi Kosovo bez preduslova ili dodatnih uslova kao svoju najnoviju članicu, koja je ujedno i jedina demokratska evropska država koja još nije deo ove značajne organizacije.

Prijem Kosova u Savet Evrope jača ljudska prava i prava nevećinskih zajednica jer garantuje pristup Evropskom Sudu za ljudska prava.

Last modified: 29 априла, 2024

Comments are closed.