Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi učestvovao na narednom ministarskom sastanku zemalja Zapadnog Balkana sa EU o Planu Rasta

26 aprila, 2024

Podgorica, 26. april 2024

Prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, učestvovao je na narednom ministarskom sastanku zemalja Zapadnog Balkana sa EU o Planu rasta.

Nakon poslednjih sastanaka održanih u Tirani krajem februara, današnji sastanak održan je u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava koja pokrivaju oblasti evropskih integracija, finansija i privrede, iz šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima Evropske Unije.

Tokom diskusionih stolova i sesija održanih u okviru današnjeg događaja, razgovori su bili fokusirani na prioritete Plana rasta EU za Zapadni Balkan. Posebno je naglašen pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA), jačanje trgovinske razmene i unapređenje infrastrukture, kao i napredak u oblastima tehnologije, digitalizacije i inovacija.

Bislimi ih je u svojim obraćanjima ocenio kao dobrodošle inicijative u kojima se naša zemlja intenzivno angažuje. Nadalje, istakao je značaj Plana regionalnog rasta i saradnje, doprinos i rad našeg tima u ovom procesu, kao i posebno podvukao posvećenost završetku reformske agende, finalizaciji prema regionalnom planu koji je u narednih mesec dana finalizacije zakona neophodnih za pristupanje SEPA. U zaključku, zamenik premijera je dodao da je Republika Kosovo spremna da se u bliskoj budućnosti organiziranja kao što je današnji događaj održe u našoj zemlji.

Last modified: 26 априла, 2024

Comments are closed.

×